Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στις γυναίκες

Σύντροφοι, στο δρόμο για το Συνέδριο του Κόμματός μας, οι Θέσεις της ΚΕ περικλείουν την πείρα που συγκέντρωσε το Κόμμα, τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας. Ερχονται να σηκώσουν πιο ψηλά το μπόι του Κόμματος.

Κύριο καθήκον μας για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας - Λαϊκής Οικονομίας, στο δρόμο για το Σοσιαλισμό αποτελεί το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας. Η οικοδόμησή της προκύπτει από τη συμπόρευση και την πάλη των εργατών, των μικρών αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας.

Συγκεκριμένα για τη δουλειά μας στις γυναίκες:

Το Κόμμα μας έμπειρο και ώριμο πια έχει μια σειρά συγκεκριμένων επεξεργασιών για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στις γυναίκες. Η ανάδειξη του γυναικείου ζητήματος, με βάση τη θεωρία μας πρέπει να είναι σταθερά στον προσανατολισμό μας. Να αναδεικνύεται στην ουσία του, να εξειδικεύεται, να αποτελεί έδαφος για την επαφή μας με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι κομματικές δυνάμεις που είναι χρεωμένες με τη δουλειά στις γυναίκες πρέπει να βαθύνουμε και να ανοίξουμε πιο συγκεκριμένα και σχεδιασμένα τη δουλειά αυτή.

Στον καπιταλισμό, η ανισοτιμία της γυναίκας είναι δεδομένη. Δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά μιας και στρατηγικό στοιχείο του είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Οι γυναίκες είναι διπλά εκμεταλλευόμενες:

ΤΑΞΙΚΑ: Αφού αποτελούν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Είναι μαζί με τη νεολαία τα τμήματα της εργατικής τάξης που εφαρμόζονται πάνω τους πρώτα όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα. Είναι πρώτες στην ανεργία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός της χαμηλής οργάνωσής τους στα σωματεία, της μη συμμετοχής στους αγώνες.

ΦΥΛΕΤΙΚΑ: Σε όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα οι γυναίκες αποτελούσαν και φυλετικό αντικείμενο εκμετάλλευσης (πορνεία, trafficking, ναρκωτικά). Επίσης, οι ανύπαρκτες κοινωνικές και προνοιακές δομές, βαρίδι για το σύστημα, την επιφορτίζουν με την ανατροφή των παιδιών, των ηλικιωμένων, του νοικοκυριού.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η χειραγώγησή τους από το σύστημα κύρια μέσω της συμμετοχής τους στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων άρα στην «κατάκτηση της ισότητάς τους».

Επίσης, η συστηματική πλύση εγκεφάλου των αστικών ΜΜΕ, της προβολής προγραμμάτων υποκουλτούρας, της ανάδειξης της εικόνας τους (lifestyle, ομορφιά) σαν σημαντικό παράγοντα της ζωής τους, των μορφών φιλανθρωπίας από ευαίσθητες αλλά πάμπλουτες αστές.

Στον αντίποδα της δράσης της άρχουσας τάξης οι κομματικές δυνάμεις πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους δράση. Την ανάδειξη των υπαιτίων για την κρίση, το χαρακτήρα της, την πάλη για την απαγκίστρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από τα πλοκάμια του καπιταλισμού. Από τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, αλλά και από τις δυνάμεις που έχουν στόχο τη διαχείριση του συστήματος, την ενσωμάτωση, το συμβιβασμό με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει ως κύριο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καθήκον μας πρέπει να είναι το άνοιγμα και η σταθερή δουλειά στους χώρους που εργάζονται γυναίκες (π.χ. εμπόριο - επισιτισμός), αλλά και εκεί που ζουν (γειτονιές). Εκεί που σπουδάζουν (πανεπιστήμια, χώρους κατάρτισης), αλλά και στον ΟΑΕΔ μιας και οι γυναίκες είναι πρώτες σε ποσοστά ανεργίας. Το βάρος μας πρέπει να πέσει ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, νέες μητέρες, νέα ζευγάρια. Υπάρχουν χώροι που μπορούμε να ανοιχτούμε (παιδικοί σταθμοί, σχολειά, παιδικές χαρές, πάρκα).

Σημαντικό εργαλείο για τη δουλειά μας είναι οι γυναικείοι σύλλογοι, οι Λαϊκές Επιτροπές. Εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών μπορούν να αναδεικνύονται, να αποτελούν άμεσους στόχους πάλης, να γίνονται υπόθεση όχι μόνο του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, αλλά συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη, να προβάλλουμε πρότυπα αγωνιστριών γυναικών. Οσο θα απεγκλωβίζονται γυναίκες, όσο θα πείθονται για την ορθότητα της στρατηγικής μας τόσο θα έρχονται πιο κοντά με την επαναστατική γραμμή. Κατ΄ επέκταση θα τροφοδοτούνται τα ταξικά σωματεία, θα μαζικοποιούνται, θα δυναμώνουν οι σύλλογοι, θα απλώνονται οι λαϊκές επιτροπές, και είναι σίγουρο ότι αυτό θα φέρει και την ένταξη νέων γυναικών στο Κόμμα μας.

Θα δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία, θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά για να υλοποιήσει την αποστολή της. Η εργατική τάξη με τους συμμάχους της με την καθοδήγηση του ΚΚΕ θα ανατρέψει το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα και στη θέση του θα προβάλλει η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Σύντροφοι, ο δρόμος δε θα είναι εύκολος. Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών που απαιτούνται. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος για τους εργάτες και τις εργάτριες, για τη λαϊκή οικογένεια. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη του παραπέρα ιδεολογικοπολιτικού μας ατσαλώματος, της καλύτερης αφομοίωσης της πολιτικής μας, της ικανότητάς μας να συνδέουμε τα ειδικά ζητήματα με το γενικό και το αντίθετο. Η στασιμότητα στη δουλειά μας στις γυναίκες, οι δυσκολίες που αναδείχτηκαν από την έως τώρα δράση μας, τα όσα αντιμετωπίσαμε στην προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά σε αυτές πρέπει να μας προβληματίσουν για όσα δεν κάναμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε αλλά και να μας πεισμώσουν για τη συνέχεια. Να πολεμήσουμε αδυναμίες μας, προχειρότητα στη δουλειά μας, να εξαλείψουμε τον τυχόν καμπανιακό χαρακτήρα της, αλλά και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά φαινόμενα υποτίμησης της δουλειάς στις γυναίκες τόσο από συντρόφους όσο και από συντρόφισσες. Να αναδείξουμε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, να μετρήσουμε ποιοτικά βήματα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες το έχουμε καθαρό. Μόνο στην Εργατική - Λαϊκή Εξουσία, στο Σοσιαλισμό η γυναίκα θα αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά της εκμετάλλευσής της, θα βρει τελικά την πραγματική της ισοτιμία. Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στο να πραγματοποιηθεί αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Ρούλα Χατζητοπαλούδη
Γραμματέας ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων, Καβάλα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ