Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Νέα μέτρα - προσφορά στα μονοπώλια

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με κατώτατο μισθό, ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυτόματη διάλυση κρατικών δαπανών

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής ξετυλίγεται τις μέρες από τη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον κύκλο διαβουλεύσεων στο τέλος της βδομάδας. Για σήμερα Τετάρτη, είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η ατζέντα με το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την επισκόπηση των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής, τις εκτιμήσεις τους ως προς το βαθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, συνακόλουθα των επιπτώσεων στους φόρους και στα άλλα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, τα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν στο επόμενο διάστημα. Η συγκυβέρνηση, εμπαίζοντας το λαό, περιφέρει τη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» πτυχών της αντιλαϊκής πολιτικής, των μέτρων που προβάλλονται ως «μη αποτελεσματικά» για την είσπραξη των φόρων, συγκεκριμένα τη διόγκωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και δευτερευόντως τα ασήκωτα χαράτσια στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα:

Κατώτατος μισθός: Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα με τον υπουργό Εργασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα λίγων βδομάδων θεωρείται η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, πιθανόν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από το 2014. Το «μνημόνιο - 3», προβλέπει συγκεκριμένα: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι μειώσεις του κατώτατου μισθού όσο και του γενικού λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» θα είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές, άμεσα προσαρμόσιμες στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

«Κόκκινα δάνεια»: Ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - ασπιρίνη, αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι. Στο παρασκήνιο, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για μεταφορά προβληματικών δανείων σε άλλο Οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας».

Ανατιμήσεις από ΔΕΗ: Στα σκαριά είναι η παραπέρα «ενδιάμεση» διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης προγραμματίζεται για τα τέλη Μάρτη και η εφαρμογή του νέου μέτρου από το Μάη του 2013.

Ιδιωτικοποιήσεις: Με απόλυτα δεδομένο το χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε τυχόν «καθυστερήσεις» και στα προς είσπραξη ποσά. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, «αυτόματης» παραπέρα περικοπής των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Απολύσεις στο δημόσιο: Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα λεγόμενα προγράμματα «κινητικότητας» για τις 25.000 απολύσεις και «απομακρύνσεις» εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 50% του στόχου για το 2013, δηλαδή 12.500 εργαζόμενοι θα έχουν περάσει στο «πρόγραμμα» μέχρι τον Ιούνη. Η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος του 2014.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εξαχρείωση με το ΦΠΑ (2015-05-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές διεργασίες για την «εξειδίκευση» της συμφωνίας (2015-03-24 00:00:00.0)
Μια σκάλα πάνω η αντιλαϊκή επίθεση (2013-09-08 00:00:00.0)
Λαϊκές «εκατόμβες» στο βωμό των μονοπωλίων (2013-04-14 00:00:00.0)
Ετοιμοι να αμολύσουν το νέο αντιλαϊκό πακέτο (2013-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ