Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά κονδύλια για τα σχολικά κτίρια

Καθυστερημένα φαίνεται να ανακαλύπτει η δημοτική αρχή της Αθήνας τις συνέπειες του νόμου «Πολιτεία», με τον οποίο η κυβέρνηση μεταβιβάζει, ανάμεσα σε άλλες, την αρμοδιότητα της επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Το θέμα αυτό απασχόλησε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η δημοτική αρχή είχε αποδεχτεί από το 1995 εθελοντικά την ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας, όπως και σειρά άλλων, μεταξύ αυτών και των Κρατικών Παιδικών Σταθμών. Η μόνη παράταξη, που από τότε είχε διαφωνήσει ήταν η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα». Μάλιστα, είχε επισημάνει ότι ο δήμος δεν έπρεπε να δεχτεί τις αρμοδιότητες, αν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσει και τα αντίστοιχα κρατικά κονδύλια, πρόβλημα με το οποίο τώρα έρχεται αντιμέτωπη η δημοτική αρχή.

Φυσικά, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή «θυμήθηκε» τώρα ότι δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην επισκευή και συντήρηση των σχολείων, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αντιθέτως, αυτή η θέση έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία του νέου κόμματος και την προσπάθεια της διοίκησης να κάνει αντιπολίτευση, αν και, όπως επισημάνθηκε, όλα αυτά τα θέματα έχουν την αρχή τους στο 1995.

Τελικά, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία - διαφώνησε η παράταξη της Μ. Δαμανάκη - «για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και να διατεθούν το ταχύτερο δυνατό τα σχετικά κονδύλια».

Προκειμένου, λοιπόν, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για:

  • Το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης επισκευών και συντηρήσεως.
  • Το χρόνο καταβολής της.
  • Τα κριτήρια και το φορέα αξιολόγησης των αναγκών.
  • Τις διαδικασίες παρακολούθησης και εκτέλεσης των σχετικών έργων.
  • Τον τρόπο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Εκτός αυτών και κατόπιν παρέμβασης του επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στ. Λάμπρου, προστέθηκε στην απόφαση και η πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη των αναγκών, όπως έκανε ο Δήμος και με τους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ