Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Στην πρωτεύουσα του Κατάρ έφτασε, χτες, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα συναντιόταν με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του εμιράτου, με τους οποίους επρόκειτο να συζητήσει για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Συνεχίστηκαν και χτες, συμπληρώνοντας σχεδόν δύο βδομάδες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση στο Λίβανο, οι οποίοι ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση για μισθολογικές αυξήσεις, που έχει ληφθεί από το Σεπτέμβρη. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο βδομάδες ακόμη έλαβε ως περιθώριο από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για να συνεχίσει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δύο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, Σερκχάν Φαρνούντ και Χαλιλουλάχ Φεροζί, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για κατάχρηση στο σκάνδαλο των εκατομμυρίων δολαρίων, που οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευση της τράπεζας, το 2010.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ξεκίνησε χτες στο Μπουένος Αϊρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής, η δίκη για την περιβόητη «Επιχείρηση Κόνδωρ». Προηγήθηκαν δύο δίκες και μία πολύχρονη έρευνα ενώ στο εδώλιο κάθονται 25 πρώην αξιωματικοί από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, κατηγορούμενοι για την «εξαφάνιση» 106 πολιτών από την Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Παραγουάη, τη Βολιβία και το Περού.

TΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική Βουλή ενέκρινε την πώληση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στην τουρκική μεταλλοβιομηχανία «Kurum International» στη διάρκεια της προχτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης με 73 ψήφους υπέρ έναντι 61 κατά.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Η φιλοευρωενωσιακή κυβέρνηση της Μολδαβίας κατέρρευσε χτες καθώς 54 βουλευτές της 101μελούς Βουλής ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του 43χρονου πρωθυπουργού, Βλαντ Φιλάτ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές στην Κένυα από το 42% των εκλογικών τμημάτων έφερνε, χτες, πρώτο τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ουχούρου Κενυάτα, με 53% και δεύτερο τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ράιλα Οντίνγκα, με 42%.

ΣΟΦΙΑ.-- Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Βούλγαροι μεταλλωρύχοι και εργαζόμενοι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην πρωτεύουσα, Σόφια, ζητώντας την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους καθώς φοβούνται ότι οι μικρές μειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να επιφέρουν απολύσεις. Σάλο προκαλεί στη Βουλγαρία η απαγωγή της 10χρονης Λάρα Μπάνεφ, κόρης του Εβελιν Μπάνεφ, γνωστού σαν «βασιλιά της κοκαΐνης», χτες νωρίς το πρωί, από ένοπλους μασκοφόρους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Σλοβενία, με εντολοδόχο πρωθυπουργό την Αλένκα Μπρατούσεκ, συμφώνησαν χτες στην κατανομή των υπουργείων, ορισμένα εκ των οποίων (π.χ. Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών) θα έχουν υπουργούς τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ