Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ «ΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»
Διαδήλωση μνήμης και αγώνα

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει» και «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στην ελληνική γλώσσα και κυριάρχησαν στη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Παλαιστινιακή Παροικία της Αθήνας. Αφορμή η επέτειος της Μέρας της Γης, της μέρας που ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, το 1976, σε απαλλοτρίωση και προσάρτηση κατειλημμένης παλαιστινιακής γης, στην περιοχή της Γαλιλαίας και απάντησε με πυρά στις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ισραηλινοί Αραβες.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν από την παλαιστινιακή πρεσβεία προς την ισραηλινή, όπου για αρκετή ώρα φώναξαν συνθήματα κατά της παρατεινόμενης ισραηλινής κατοχής, κατά της εντεινόμενης οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει υποχρεωθεί ο παλαιστινιακός λαός, και κατά της αυξάνουσας χρήσης στρατιωτικής βίας από τον ισραηλινό στρατό. Τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν τα αυτονόητα: η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων 242, 338 και 194 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μιλούν για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη (συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ) και για επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, αντιπροσωπείες της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, του ΠΑΜΕ, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και από το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKC-P) της Τουρκίας. Την προσοχή δεν μπορούσε να μην τραβήξει η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, της οποίας οι άνδρες είχαν κυκλώσει την ισραηλινή πρεσβεία και είχαν αποκλείσει με κλούβα και δυνάμεις των ΜΑΤ την πρόσβαση προς αυτήν.

Διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην Καμάρα με την ευκαιρία της επετείου της Μέρας της Γης. Με την παρουσία τους επίσης εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν τις σημαίες της πατρίδας τους, ενώ στα πανό που κρατούσαν υπήρχαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι της παροικίας τόνισαν, ότι συνεχίζεται καθημερινά η γενοκτονία του λαού στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 500 νεκρούς και πάνω από 20.000 τραυματίες, μόνο από τότε που άρχισε η δεύτερη Ιντιφάντα, πριν πέντε μήνες.

«Κάτω από αυτές τις σκληρές και τρομοκρατικές συνθήκες, σημείωσαν, δίνει ο λαός μας την απάντησή του με τον καθημερινό αγώνα που θα συνεχιστεί και δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε η βία και τρομοκρατία είτε αυτή ασκείται από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ είτε από την αραβική αντίδραση μέχρι να αποκτήσει ο λαός μας τα νόμιμα δικαιώματά του στην ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ