Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Στρατιωτική συνεργασία

Ενεργοποιείται ξανά η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βιετνάμ στο στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη (4-5 Μάρτη) στο Βιετνάμ και συναντήθηκε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Φουάνγκ Νγκουένγκ, καθώς και τον πρόεδρο της χώρας, Τσιουνγκ Ταν Σανγκ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο υπουργών Αμυνας συζητήθηκε το θέμα συνεργασίας στο ναυτικό τομέα, καθώς και ζητήματα εκσυγχρονισμού της κατασκευής των υποβρύχιων και της εκπαίδευσης πληρωμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία θα βοηθήσει το Βιετνάμ να ανασυγκροτήσει τον υποβρυχιακό στόλο του, τονίζοντας πως «φέτος, χάρη στις κοινές προσπάθειές μας θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της Δημοκρατίας του Βιετνάμ - θα συγκροτηθεί ο υποβρυχιακός στόλος».

Ο Σεργκέι Σόιγκου επισκέφτηκε το στρατηγικό σημαντικό λιμάνι του Καμράν, όπου από το 1979 βρισκόταν η ναυτική βάση του Σοβιετικού Στόλου και η οποία το 2001, με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, εγκαταλείφθηκε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν από κοινού την κατασκευή μιας επισκευαστικής βάσης για τα πολεμικά πλοία, καθώς και μιας βάσης αναψυχής για τον Πολεμικό Ναυτικό στόλο της Ρωσίας στο λιμάνι του Καμράν.

Από τη μεριά του ο Βιετναμέζος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «στο προσεχές μέλλον θα εξεταστεί η δυνατότητα εγκατάστασης του ρωσικού στόλου στα λιμάνια του Βιετνάμ», δείχνοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία θα αναπτυχτεί.

Να σημειωθεί πως το 2009 το Βιετνάμ παρήγγειλε από τη Ρωσία έξι υποβρύχια τύπου «Κίλο», αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα δύο από τα οποία το Βιετνάμ θα τα παραλάβει μέχρι το τέλος του 2013.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ