Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες κυρώσεις με συναίνεση ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκάλεσε χτες η ομόφωνη ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου απόφασης 2094 για την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων κυρίως χρηματοπιστωτικού και οικονομικού χαρακτήρα κατά της Πιονγιάνγκ με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξέλιξης των βορειοκορεατικών πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων.

«Αφού οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προκαλέσουν έναν πυρηνικό πόλεμο, θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας για μία προληπτική πυρηνική επίθεση κατά των στρατηγείων του επιτιθέμενου για να προστατεύσουμε το υπέρτατο συμφέρον μας» φέρεται να δήλωσε χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας σύμφωνα με αναπαραγωγή δήλωσής του στο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA από τα ξένα δίκτυα.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε η ομιλία του Βορειοκορεάτη στρατηγού Κανγκ Πίο Γιονγκ απευθυνόμενος σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Αντίθετα στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου η ομόφωνη έκδοση της απόφασης 2094 ήταν το αποτέλεσμα μίας πρωτοφανούς διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους διπλωμάτες, επικρατούσε μία μάλλον αντιφατική κατάσταση. Από τη μια η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υπερθεμάτιζε για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της ΛΔ Κορέας λέγοντας ότι αυτές οι νέες κυρώσεις «δαγκώνουν πολύ». Απευθυνόμενη μάλιστα στην Πιονγιάνγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΛΔ Κορέας δεν θα πετύχει τίποτε παρά απειλές και προκλήσεις...

Στις δηλώσεις του ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Λι Μπάο Ντονγκ προτίμησε να διακρίνει σαν «ύψιστη προτεραιότητα... να κατεβάσουμε το θερμόμετρο και να εστιάσουμε στη διπλωματία και στην επανέναρξη των εξαμερών πυρηνικών συνομιλιών του Πεκίνου». Πώς όμως να κατέβει το θερμόμετρο όταν ο παραδοσιακός σύμμαχος του Πεκίνου, η Πιονγιάνγκ, αντιμετωπίζει νέες απειλές και σκληρότερες, κυρώσεις που είναι και το αποτέλεσμα της σινο-αμερικανικής διπλωματικής συνεργασίας τριών βδομάδων;

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο των νέων κυρώσεων, φαίνεται πως μεταξύ άλλων θα εντείνουν το στενό οικονομικό κλοιό γύρω από τις χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές και οικονομικές συναλλαγές της ΛΔ Κορέας με τις άλλες χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ πλέον οφείλουν να διενεργούν ελέγχους σε όσα βορειοκορεατικά σκάφη επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα λιμάνια τους και θεωρηθεί πως μεταφέρουν «ύποπτα φορτία», που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων. Εάν οι Βορειοκορεάτες καπετάνιοι αρνηθούν τις επιθεωρήσεις, τότε οι λιμενικές αρχές των εκάστοτε χωρών μπορούν να αρνηθούν τον ελλιμενισμό των σκαφών. Επίσης «υπό επιτήρηση» τίθενται οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες για υποτιθέμενη μεταφορά χρηματικών ποσών για πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα.

Τέλος, στην απόφαση 2094 οι 15 χώρες του ΣΑ εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη, απειλώντας με «σημαντικά περαιτέρω μέτρα» σε περίπτωση πραγματοποίησης και νέας, τέταρτης (από το 2006) πυρηνικής δοκιμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ