Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Τους γύρισε την πλάτη ο πρωθυπουργός!

Απέρριψε ο πρωθυπουργός όλα τα αιτήματά τους, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι μόλις 3% 

Με άδεια χέρια έφυγαν χτες οι συνταξιούχοι από το μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Κανένα τους αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, ενώ και οι διατυμπανιζόμενες εδώ και μήνες «γενναίες» αυξήσεις τού 4% στις συντάξεις, ακόμη και αυτές, αποδείχτηκαν ψέματα. Βγάζοντας και «από τη μύγα ξίγκι» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι... αυξήσεις θα δοθούν σε δυο δόσεις, 2% + 2%, που στην πράξη σημαίνει αύξηση 3%για το 2000!

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου και από πλευράς κυβέρνησης επίσης ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης.

Οι αυξήσεις 2% + 2% αφορούν τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, εκτός από τους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) για τους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 4,5% μέχρι 5%, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Επίσης η αύξηση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ είναι 10.000 δρχ. Παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιούχων των ειδικών Ταμείων, στους οποίους είπε ότι ... θα πάρουν τα στοιχεία από τα Ταμεία τους και ... θα εξετάσουν το αίτημα για ενσωμάτωση της ΑΤΑ στις συντάξεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε σχετικά: «Ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα αιτήματά μας. Υποστήριξε πως τάχα βελτιώθηκε η θέση των συνταξιούχων, ότι έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για κοινωνική πρόνοια.... Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στο περιθώριο και στην εξαθλίωση. Θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια για ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης. Ερχονται εκλογές και οι συνταξιούχοι θα δώσουν στην κυβέρνηση και την πρέπουσα πολιτική απάντηση».

Από την πλευρά του ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΤΕΒΕ, σημείωσε πως οι συνταξιούχοι προσδοκούσαν από τη χτεσινή συνάντηση, «όμως - συνέχισε - ο πρωθυπουργός δεν προσέγγισε καν τα βασικά μας αιτήματα. Εχει επικεντρωθεί στο ΕΚΑΣ και μόνο. Μας γύρισε την πλάτη. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεν πρόκειται να δεχτούμε την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Συνεχίζουμε πιο μαζικά τον αγώνα». Να σημειώσουμε πως σήμερα θα συνεδριάσουν τα όργανα των Ομοσπονδιών προκειμένου να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική προσπάθησε ο υπουργός Εργασίας, που σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ισχυρίστηκε πως «στη χρήσιμη συνάντηση διαπιστώθηκε σαφής βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων»!!! Αναφέρθηκε και πάλι στην αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ, το οποίο κυμαίνεται πλέον από 5.230 δρχ. μέχρι 20.885 δρχ. Το ΕΚΑΣ με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση το παίρνει μικρός αριθμός συνταξιούχων, κάτω από το 1/4 των συνταξιούχων με τα κατώτερα όρια σύνταξης. Αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό να αερολογεί ότι «με το ΕΚΑΣ οι συντάξεις ξεπέρασαν τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη» και να προβάλλει τον γελοίο ισχυρισμό πως «αν επανασυνδέαμε όλες τις κατώτερες συντάξεις με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου, θα ήταν ανισότητα για τους χαμηλοσυνταξιούχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ