Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου επρόκειτο να εμφανιστεί χτες ο γαμπρός του Οσάμα μπιν Λάντεν, που θεωρείται και στέλεχος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της «Αλ Κάιντα», Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, και κατηγορείται για «συμμετοχή σε συνωμοσία για πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων». Πληροφορίες θέλουν τον Γκάιθ να εντοπίστηκε από Αμερικανούς πράκτορες σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Αγκυρα, πριν από λίγες μέρες, και από εκεί να απελάθηκε για την Ιορδανία, από όπου μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, όπου ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν τραυματίες ή συλλήψεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τζον Μπρέναν, μέχρι χτες σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», είναι από χτες νέος διευθυντής της CIA καθώς η Γερουσία με ψήφους 63 υπέρ και 34 κατά ενέκρινε το διορισμό του.

ΣΟΦΙΑ.-- Για «κατάχρηση κυρίαρχης θέσης» κατηγόρησε χτες την τσέχικη ενεργειακή εταιρεία «Energo-Pro», που διανέμει ηλεκτρική ενέργεια στη βορειοανατολική Βουλγαρία, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας (ΚΖΚ), έπειτα από την απόφαση της εταιρείας να κόψει το ρεύμα στην Εταιρεία Υδάτων του Ντόμπριτς, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς νερό!

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Δύο Γάλλοι πολίτες, που πολεμούσαν στο πλευρό ένοπλων ισλαμιστών και είχαν συλληφθεί από τις μαλινέζικες αρχές, απελάθηκαν μέσα στις δύο προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που ολοκλήρωσε χτες αιφνιδιαστική επίσημη επίσκεψη στο Μάλι. Ο ίδιος προσδιόρισε σε καμία δεκαριά τους Γάλλους πολίτες-συμπολεμιστές των ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ».

ΠΡΑΓΑ.-- Ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Τσεχίας ο 68χρονος Μίλος Ζέμαν, που είχε εκλεγεί κατά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Ο Ζέμαν είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, από το 1998 έως το 2002.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στη δυτική κινεζική επαρχία Ζινζιάνγκ, στην πόλη Κόρλα, την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ακριβώς τα κίνητρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο συσχετισμό της παρούσας κατάστασης με τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2009 με μέλη της κοινότητας των Ουιγούρων και Κινέζων, όσο και ενδεχόμενο εγκληματικής πράξης.

ΟΡΕΓΚΟΝ.-- Στις ΗΠΑ δικάζεται Αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι προσέφερε υλική υποστήριξη για τη βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στη Λαχόρη του Πακιστάν, το 2009. Ο Ραέζ Καντίρ Καν κατηγορείται ότι ήταν συνεργός των τριών δραστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση αυτοκτονίας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισοβίων εάν καταδικαστεί. Ο ίδιος δήλωσε αθώος στο δικαστήριο. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 30 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί ακόμα 300. Το δικαστήριο όρισε εγγύηση προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, με την οποία διαφώνησαν οι κατήγοροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ