Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ

Την παράδοση σε ιδιώτες της διαλογής, της κομποστοποίησης, της δεματοποίησης, της προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, καθώς και όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής, συμφωνήθηκε προχτές κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, άλλοι δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου - στην Τρίπολη για παράδειγμα η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν πραγματοποιείται για 4η εβδομάδα - με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και λοιπών συγκυβερνήσεων και τον εκλεκτών τους στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αξιοποιήθηκε ώστε να δοθεί η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με κεντρικό θέμα συζήτησης την Επερώτηση των εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων με το ΚΚΕ για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Παρά τις όποιες φραστικές αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις υπήρξαν μεταξύ των εκλεγμένων συμβούλων που υποστηρίχτηκαν είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΛΑ.Ο.Σ., για τον έλεγχο των κονδυλίων και των έργων, αποδέχονται την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Είναι σαφές ότι στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος συμφώνησαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις πιέσεις για να δεχτεί ο κόσμος την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μονοπώλια, συμφώνησαν στην κήρυξη του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!!!, (σ.σ. αναμένεται να γίνει σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης) για να μαζέψουν τα συσσωρευμένα σκουπίδια (δεν μπορούν να μείνουν ούτε λεπτό παραπάνω) χωρίς να λένε πού θα τα πάνε και πόσο θα κοστίσουν στους δημότες.

Αυτοί που συμφωνούν με την αιτία του προβλήματος που είναι η πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του λαού, αυτοί που δεν κατονομάζουν τους υπαίτιους που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα όσο και αν κλαίνε πάνω στους σωρούς των σκουπιδιών, όσο κι αν περιγράφουν τις συνέπειες αυτής της απαράδεκτης και αφόρητης κατάστασης.

Τα λαϊκά στρώματα του δήμου Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπορούν να περιμένουν φιλολαϊκές λύσεις από αυτούς που ευθύνονται και για το πρόβλημα των απορριμμάτων ούτε από αυτούς που συμπορεύονται. Πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας Διαχείρισης απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων χωρίς καμία ανάμειξη των ιδιωτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών που όχι μόνο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν αλλά να απαλλαγούν από τη φορολογία των δημοτικών τελών.

Η παράδοση της διαχείρισης σε ιδιώτες σημαίνει πολύ υψηλά τέλη, μεθόδους διαχείρισης επικίνδυνες για τους δημότες και το περιβάλλον ακόμα και καρκινογόνο καύση».

Στην Αττική

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, σηματοδοτεί η χτεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να ορίσει τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Βιρβιδάκη ως Συντονιστή της πολιτικής για την ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διαγωνιστικές διαδικασίες για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων, που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και να εξοβελίσει την ανακύκλωση, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στις Σέρρες, στη Δυτική Μακεδονία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή ακόμη και την καρκινογόνα καύση. Η επιλογή θα γίνει από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα αναδειχθούν ανάδοχοι, με βάση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ