Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Μια γροθιά!
  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία απευθύνουν τα σωματεία όλων των κλάδων και εργασιακών σχέσεων στο υπουργείο Πολιτισμού
  • Στις 11 π.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο

Στο δρόμο του αγώνα πορεύονται και σήμερα οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας αντιδρώντας στο καταστροφικό σχέδιο οργανογράμματος της κυβέρνησης, στις απολύσεις, στις πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς, στην πλήρη εξαθλίωσή τους. Εκτός από την κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας στην έδρα του ΥΠΠΟ, στην οδό Μπουμπουλίνας, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην πλατεία Αριστοτέλους (πάνω από την οδό Τσιμισκή) στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη, στην κεντρική πλατεία στη Σπάρτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ Λακωνίας σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ότι «συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις» στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και τα υπόλοιπα σωματεία του πολιτισμού.

«Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό της Λακωνίας θα ενώσουμε τις φωνές μας στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, μαζί με τους συναδέλφους μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη», δηλώνουν. Προσθέτουν, ότι η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ με Υπουργική Απόφαση θα έχει το εξής αποτέλεσμα: «Εργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, όπως η ανάπλαση της Ακρόπολης της Σπάρτης, το Μουσείο Νεάπολης, το Νέο Μουσείο Σπάρτης, η αναστήλωση μνημείων σε Γεράκι, Μονεμβάσια, Σκουτάρι και Βάτικα, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα».

Προσθέτει ότι «στόχος της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι να απασχολεί ανέργους με κάθε τρόπο (...) Χρησιμοποιεί τις ΜΚΟ (όσοι θυμούνται το θεσμό των stage και έχουν εμπειρία από γραφεία ευρέσεως εργασίας μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης), ακυρώνοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προετοιμάζοντας τον κόσμο για την καθιέρωση ακόμα πιο εξευτελιστικών μισθών, όπου κάθε εργασιακό δικαίωμα καταστρατηγείται».

Χαρακτηρίζουν το νέο οργανόγραμμα «καταστροφικό για περιοχές όπως η Λακωνία, όπου οι τεράστιες ανάγκες είναι αδύνατον να καλυφθούν από το ήδη μηδαμινό προσωπικό». «Είναι φανερό ότι το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εργαζομένους στον πολιτισμό είναι ο δρόμος προς τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ ανέργων και ημιανέργων, καθώς το μόνο που προβάλλει είναι μια διαρκής "ανακύκλωση" των εργαζομένων με ελάχιστους μήνες δουλειάς και με διαλυμένους μισθούς».

Απαιτούν, μεταξύ άλλων, ανάκληση όλων των απολύσεων και ανανέωση των συμβάσεων στα έργα ΕΣΠΑ, απόσυρση του σχεδίου οργανογράμματος, άμεση διακοπή των προσλήψεων από ΜΚΟ, όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.λπ.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς - Νήσων πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφάσισε, εκτός των άλλων, επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (ξεκίνησαν από χτες) με καθημερινή συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας (έδρα του υπουργείου), στις 8 π.μ. Σήμερα συμμετέχουν στην απεργία μαζί με τους Συλλόγους Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων και την ΠΟΕΙΔΔ. Η ΓΣ εξέδωσε και δύο ψηφίσματα. Με το ένα συμπαραστέκεται στον αγώνα του λαού της Χαλκιδικής «ενάντια στη λεηλασία του φυσικού / ορυκτού πλούτου και στην κρατική καταστολή» και με το άλλο «ενώνει τη φωνή της για την υπεράσπιση των σημαντικών αρχαιοτήτων» στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων η κυβέρνηση απαντά με αυταρχισμό. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι τα ΜΑΤ εμπόδισαν χτες την πορεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟ να φτάσει μέχρι το Μουσείο Ακρόπολης, όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, εγκλωβίζοντάς τους στην Πλάκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ