Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση στρατοπέδου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στην Πολίχνη δηλώνουν φορείς και κάτοικοι των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 17 Μάρτη στις 11 το πρωί διοργανώνουν συγκέντρωση στην είσοδο του στρατοπέδου.

Τις τελευταίες μέρες η Στρατιωτική Υπηρεσία τοποθέτησε κλειδαριά στην είσοδο του στρατοπέδου και πινακίδα με την οποία ανακοινώνει ότι είναι παράνομη η είσοδος στο χώρο και διώκεται ποινικά.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, μαζί με άλλους φορείς και συλλόγους, πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου «Παύλου Μελά» στα όρια του οποίου βρίσκεται το στρατόπεδο και απαίτησαν να πάρει απόφαση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές απαγορεύσεις και να αποδοθεί επιτέλους στο σύνολό του το στρατόπεδο στο λαό της περιοχής.

Η διοίκηση του Δήμου δεν έβαλε σε ψηφοφορία το θέμα, δηλώνοντας ένα γενικόλογο «σ' αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε». Την ίδια ώρα βέβαια, αποδέχεται την «ιδιοκτησία» του στρατού στο χώρο αφού στέλνει τους φορείς να παίρνουν άδεια από τις στρατιωτικές υπηρεσίες για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι στο στρατόπεδο «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» φιλοξενούνταν στρατιωτικές μονάδες μέχρι το 2002. Το 2005 παραχωρήθηκε προσωρινά για χρήση έκταση 120,4 στρεμμάτων στον πρώην Δήμο Πολίχνης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω της δίκαιης απαίτησης του πρώην Δήμου Πολίχνης να παραχωρηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο σαν χώρος πρασίνου και αναψυχής με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Ο πρώην δήμος Πολίχνης, έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο και πάρκο με χλοοτάπητα τα οποία χρησιμοποιούνται από το λαό της περιοχής. Στην ίδια έκταση δημιουργήθηκε κι ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ.

Η προσωρινά παραχωρηθείσα έκταση των 120,4 στρεμμάτων χρησιμοποιείται επίσης από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Με ανακοίνωσή τους οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας καλούν το λαό να οργανώσει σε κάθε γειτονιά κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα των στρατοπέδων και να κλιμακώσει τον αγώνα με παλλαϊκή κινητοποίηση, παραμερίζοντας υποταγμένους δημάρχους και όσους άλλους υποκριτές.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί: «Η απαίτηση των κατοίκων και των τοπικών φορέων της περιοχής για αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" σαν χώρο πρασίνου υπερτοπικού οικολογικού χαρακτήρα και χώρου πολλαπλών περιβαλλοντικών οικολογικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ