Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν αγωνιστικά
  • Δυναμικό «παρών» του ΠΑΜΕ στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
  • Νέα 24ωρη απεργία σήμερα
  • Ο τουρισμός η μόνη ανησυχία της κυβέρνησης!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Πολιτισμού
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Πολιτισμού
Δυναμικό, οργανωμένο, αγωνιστικό «παρών» έδωσαν και χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, δίνοντας τον παλμό στη συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού τα σωματεία όλων των κλάδων και συμβάσεων στο υπουργείο, δηλαδή ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (σ.σ. μόνιμοι και αορίστου) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς - Νήσων. Παρόντες στην κινητοποίηση, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους αλλά και την ανάγκη ενιαίου αγώνα των εργαζομένων, ήταν φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Επιτυχία είχε η απεργία στην Κρήτη με τα έργα του ΕΣΠΑ να «νεκρώνουν», ενώ η απεργιακή συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ενώθηκε με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και μετατράπηκε σε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ. Στην απεργία και στη συγκέντρωση συμμετείχαν συμβασιούχοι εργατοτεχνίτες, πολλοί αρχαιολόγοι σε ιδιωτικά έργα, μόνιμοι αρχαιολόγοι και συντηρητές. Η καλύτερη ίσως κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία να είναι μεγάλη στα έργα του ΕΣΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο των Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Στην Αθήνα, από τις 11 π.μ. η οδός Μπουμπουλίνας γέμισε με εργαζόμενους, με το πανό της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ να δίνει τον «τόνο» με το σύνθημα «Οχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημαίες, συνθήματα και πικέτες των φοιτητών της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή όσων μόλις αποφοιτήσουν ως αρχαιολόγοι ή ιστορικοί, θεωρητικά θα πρέπει να επανδρώσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και γενικά τις κρατικές δομές για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ομως, και το μέλλον αυτών των νέων πάνω στο αντικείμενο των πολύ σημαντικών σπουδών τους προβλέπεται «μαύρο» αν οι εργαζόμενοι δεν αποτρέψουν την εφαρμογή των καταστροφικών για τον πολιτισμό σχεδίων των αστικών κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την αταλάντευτη θέση τους ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου και απαίτησαν:

-- Αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της προστασίας - ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-- Απόσυρση του σχεδίου οργανογράμματος, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των αρμοδιοτήτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό.

-- Διασφάλιση του ενιαίου φορέα προστασίας των μνημείων, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αμεση απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις οποίες παρακάμπτεται ευθέως η αρχαιολογική νομοθεσία.

-- Αρση των κωλυμάτων στην εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων του ΕΣΠΑ. Αμεση παράταση των συμβάσεων του προσωπικού.

-- Αξιοπρεπή εργασία και μισθό για όλους τους εργαζόμενους, καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ισότιμα σε όλους όσοι εργάζονται στις ανασκαφές και αναστηλώσεις. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης των έκτακτων αρχαιολόγων με αξιοπρεπείς αμοιβές.

-- Αρση των μαζικών απολύσεων του προσωπικού των αρχαιολογικών ερευνών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με άμεση έναρξη των εργασιών στα υπόλοιπα ανασκαφικά μέτωπα.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο «καημός» της κυβέρνησης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση όμως φαίνεται να έχουν μόνο έναν... «καημό»: Να μην κλείσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι! Μάλιστα, ενώ η συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη, ο υπουργός οργάνωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να διαβεβαιώσει - τους τουριστικούς πράκτορες εντός και εκτός της χώρας ουσιαστικά - ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί. Για το σχέδιο οργανογράμματος υποστήριξε ότι έχει συμπεριλάβει τη «συντριπτική πλειοψηφία» των προτάσεων που του κατατέθηκαν και ότι είναι σε διαβούλευση. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να θέσει θέμα αυτονόμησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Για τους εργαζόμενους στα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά λόγω νομικού «κωλύματος», είπε ότι «το θέμα λύθηκε» μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε και που νομιμοποιεί τις μέχρι σήμερα προσλήψεις και τους μισθούς που έχουν καταβληθεί. Πρόσθεσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δεχθεί αυτή η ρύθμιση να ισχύσει και για το μέλλον.

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν ότι η αντίθεσή τους στο σχέδιο οργανογράμματος παραμένει, ενώ για την τροπολογία ότι νομιμοποιεί μόνο τις προσλήψεις που έγιναν από το Μάρτη του 2012 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις και οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (2014-05-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις (2013-08-01 00:00:00.0)
«Ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας, όχι των μονοπωλίων» (2013-03-09 00:00:00.0)
«Ο πολιτισμός δεν συγχωνεύεται»! (2011-09-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρχαιολόγων (2009-07-23 00:00:00.0)
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά (2008-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ