Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πρόβλεψη για έλλειμμα 1,32 δισ. ευρώ υπέρ ΑΠΕ!

Επικαλούμενος την επικαιροποίηση των στοιχείων του 2012 και τη δεδομένη αύξηση της ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πέρα από τις προβλέψεις του ενεργειακού σχεδιασμού, ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκτίμησε ότι στο τέλος του 2014 το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ θα φτάσει το 1,32 δισ. ευρώ! Στο τέλος του 2013 θα έχει ήδη εκτιναχθεί στα 670 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από τη χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος, λόγω της χρήσης των υδροηλεκτρικών, όσο και από τη μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αέριων ρύπων, που από την πώλησή τους χρηματοδοτείται επίσης ο ειδικός λογαριασμός.

Ωστόσο, ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ βασίστηκε σε προκλητικές τιμές αποζημίωσης υπέρ των ιδιωτών, οι οποίες είναι δύσκολο πλέον να καλυφθούν λόγω της τεράστιας αύξησης της ισχύος τους. Κι επειδή αυτή η πολιτική συνεχίζει να εφαρμόζεται και μάλιστα ακόμη πιο αποφασιστικά και ένθερμα, το έλλειμμα θα αυξάνεται οδηγώντας σε νέα μέτρα για τον περιορισμό του, όπως η περαιτέρω αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ), η αύξηση των τιμολογίων, αλλά και των επιμέρους χρεώσεων.

Αναφορικά με την επέκταση των ΑΠΕ, σε συνέχεια των στοιχείων που είχαν ανακοινωθεί τους περασμένους μήνες, ο ΛΑΓΗΕ εμφάνισε την εξής εικόνα για το Γενάρη του 2013, με στοιχεία που είχαν ελεγχθεί έως και τις 15 του Φλεβάρη: η ισχύς των αιολικών ήταν 1.466 MW, των φωτοβολταϊκών 1.403 MW (με άλλα 316 MW στις στέγες), των μικρών υδροηλεκτρικών 218 MW, των Βιοαερίου - Βιομάζας 45 MW και των ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) 90 MW. Το σύνολο των ΑΠΕ ήταν τον Γενάρη 3.538 MW με ακόμη 403 MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου τα αιολικά ήταν στα 287 MW και τα φωτοβολταϊκά στα 116 MW.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ