Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Απάντησαν συντονισμένα στην πολιτική που τους εξαθλιώνει

Επόμενος σταθμός η απεργία του κλάδου στις 20 Μάρτη, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
Μαζική και δυναμική απάντηση την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που τους καταδικάζει στην ανεργία, στην απληρωσιά και την εξαθλίωση και ρημάζει τη ναυπηγική βιομηχανία, έδωσαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με δυναμική διαδήλωση στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

Τον πρώτο λόγο στην κινητοποίηση είχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Το μπλοκ της ήταν το μαζικότερο καθώς εκεί συσπειρώθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους της Ζώνης εργαζόμενοι και από τα άλλα ναυπηγεία. Το μαζικό μπλοκ, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση, «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε κυβέρνηση και αφεντικά» κ.ά., ανέδειξαν την ανάγκη να κερδίζει συνεχώς έδαφος το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής για το συντονισμό και την κοινή δράση με πλαίσιο που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Με οργάνωση και πάλη για ναυπηγική βιομηχανία που θέτει σε κίνηση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Επόμενος σταθμός είναι η νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ναυπηγεία (που προκήρυξε η ΠΟΕΜ) την Τετάρτη 20 Μάρτη, στην οποία η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής και οργανώνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στην κινητοποίηση πέρα από τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, που είναι από τις δυνάμεις που έχουν συγκροτήσει τη Συντονιστική, έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν κάτω από την πίεση των εργαζομένων και τα σωματεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Η μάχη θα συνεχιστεί στις 28 Μάρτη με πανελλαδική απεργία σε ολόκληρο τον κλάδο του Μετάλλου και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια, που αποφάσισε η ΠΟΕΜ κάτω από το βάρος των προβλημάτων και της δράσης της Συντονιστικής.

Χτες, η απεργιακή συγκέντρωση είχε οριστεί από την ΠΟΕΜ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των απεργών από τις 9.30 το πρωί ήδη είχε συγκεντρωθεί στην Ομόνοια, στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Από την Ομόνοια ξεκίνησε μαχητική πορεία, που αφού εντάχθηκαν και όσοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην Κλαυθμώνος κατέληξε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Κ. Βιρβιδάκη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γ. Στεφανόπουλος, και οι πρόεδροι των Σωματείων Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, Θ. Δανούσης και Β. Καρακίτσιος αντίστοιχα, έκαναν λόγο για κυβερνητική «αδράνεια» και «παραλυτική συναρμοδιότητα των υπουργείων», που «οδηγούν σε απαξίωση και αφανισμό» τα ναυπηγεία, βγάζοντας «λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργώντας αυταπάτες.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, ανέφερε: «Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο καθένας μόνος του. Εχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, να οργανώσουμε την πάλη μας, να αγωνιστούμε ενιαία, να μπούμε μπροστά για την ανατροπή της πολιτικής που μας καταδικάζει στην πείνα, να αναστήσουμε τα ναυπηγεία και τον κλάδο. Δεν θέλουμε ψίχουλα και ελεημοσύνες. Θέλουμε με τη δουλειά μας να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ