Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Διοργανώνει κινητοποιήσεις 20 και 21 Μάρτη

Τις απολύσεις δύο ασκούμενων δικηγόρων κατήγγειλαν προχτές μισθωτοί δικηγόροι σε εκδήλωση της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων (ΕΑΝΔ) για τις εργασιακές συνθήκες. Η Γ. Κονουγιέρη τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το να είναι κάποιος μισθωτός δικηγόρος δε θεωρούμε ότι είναι κακό. Το να μην έχει, όμως, δικαιώματα, να είναι ιδίως απλός υπάλληλος και διεκπεραιωτής των νομικών συμφερόντων των μονοπωλίων είναι κακό».

Δύο ασκούμενοι δικηγόροι, όπως έγραψε ο «Ρ», απολύθηκαν γιατί η πρώτη δικηγόρος συμμετείχε στην παναττική απεργία αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της 6/2/2013 και η δεύτερη στην απεργία της 20/2/2013, όπου απείχαν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγορικοί σύλλογοι.

Η Γ. Κονουγιέρη ανέφερε ότι τέτοια περιστατικά με απολύσεις αποτελούν έκφραση της προωθούμενης απαγόρευσης του δικαιώματος στην απεργία με το επιχείρημα περί διακοπής της «συνεργασίας». Σχετικά με τη λεγόμενη απελευθέρωση στον τομέα των νομικών υπηρεσιών σημείωσε ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική της εξασφάλισης ενός φτηνού, ευέλικτου και πειθήνιου επιστημονικού δυναμικού για τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις πολυεπαγγελματικές δικηγορικές εταιρείες χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Για μας είναι δεδομένο, συνέχισε η εκπρόσωπος της ΕΑΝΔ, ότι το συμφέρον των ασκούμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ταυτίζεται με το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και των αγώνων του ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Η ομιλήτρια άσκησε κριτική και στην Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), καθώς και στο Σύλλογο Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων Πειραιά (ΣΝΑΔΠ) που «λειτουργούν ως φυτώριο ανάδειξης στελεχών και διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας συγκεκριμένων κομμάτων», ενώ με τη δράση τους συμβάλλουν «στο να προωθείται η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο των δικηγόρων».

Η μία εκ των δύο απολυμένων, η Κ. Δεμέντζου, χαρακτήριζε προκλητική και τρομοκρατική την απόλυσή της. «Εχουμε δικαίωμα στην απεργία, είπε, και κανένας δε μπορεί να το στερήσει».

Ο Γ. Μαγγανάς εκ μέρους της ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των ασκούμενων δικηγόρων είπε ότι θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι μόνοι τους και να δώσουν το μήνυμα ότι το κεφάλαιο είναι παντοδύναμο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο Αγγ. Βρεττός, εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα της Νομικής Σχολής Αθήνας.

Στην τρομοκρατία των εργοδοτών προς τους ασκούμενους δικηγόρους η ΕΑΜΔ απαντά με αγώνα και κινητοποιήσεις: Στις 20 Μάρτη, στις 3 μ.μ., θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δύο δικηγορικά γραφεία που απέλυσαν τις δικηγόρους, ενώ στις 21 Μάρτη, στις 9 π.μ. συγκέντρωση - εξόρμηση στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ