Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ICAP
Μειώνεται η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού

Μείωση τόσο της εγχώριας παραγωγής όσο και της κατανάλωσης κρασιού τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει σχετική κλαδική μελέτη της ICAP σύμφωνα με την οποία η συνολική παραγωγή μειώθηκε το 2010 κατά 13% σε σύγκριση με το 2009 και τον επόμενο χρόνο κατά 9% με παράλληλη μείωση των αποθεμάτων, ενώ η εγχώρια κατανάλωση κινείται πτωτικά όλη την τελευταία πενταετία με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 2,9% .

Ο κλάδος της οινοποιίας, διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, αποτελείται ως επί το πλείστον από παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ η παραγωγή είναι μοιρασμένη σε πολλές οινοποιητικές μονάδες, στην πλειοψηφία τους «μικρομεσαίες» που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση. Οι λιγότερες μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου φαίνεται ότι καλύπτουν μεγάλο μέρος της παραγωγής, ενώ σημαντική κρίνεται η παρουσία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι εισαγωγές καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής αγοράς, που διαμορφώθηκε σε 4,5% και 5% την τελευταία διετία, ενώ παρατηρείται αύξηση στις εξαγωγές κρασιού.

Η δραματική μείωση των εισοδημάτων που οδήγησε σε μείωση και της κατανάλωσης, οδήγησε και σε υποκατάσταση των εμφιαλωμένων κρασιών από χύμα, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.

Από το συνολικό μέγεθος της κατανάλωσης, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν το 35%, ενώ όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση του κρασιού το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 63,7% κατέχουν τα κρασιά της κατηγορίας «χωρίς ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ». Με βάση το χρώμα τα λευκά κρασιά έχουν την προτίμηση του 68,3% των καταναλωτών για το 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ