Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην υποβάθμιση

Κλειστά παραμένουν από χτες και για τρεις μέρες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που διαμαρτύρονται για την αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ θα επιφέρει τον ευτελισμό και την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα». Οι πρυτάνεις έχουν αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Στην τελευταία (38η) Σύνοδό τους οι πρυτάνεις είχαν προτείνει, σε μια προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών που είχαν δημιουργηθεί στη συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, τη σταδιακή ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμισή τους και να αποκτήσουν τα ΤΕΙ πραγματικό πανεπιστημιακό κύρος. Πρότειναν, μάλιστα, τη σύσταση ειδικού ολιγομελούς οργάνου από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια της σταδιακής αυτής ένταξης. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλεφτούν οι προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κτλ.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, από την πλευρά του, επιμένοντας στο νομοσχέδιο της υποβάθμισης, αναφέρθηκε χτες στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις των Πρυτάνεων για μη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, για ενιαία πτυχία και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Φανερώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τις έντονες αντιδράσεις που έχει εγείρει η πολιτική υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το κλείσιμο των Πανεπιστημίων από τους πρυτάνεις ως «πάρα πολύ βαριά ενέργεια», λέγοντας ότι «τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν ούτε στους Πρυτάνεις ούτε στο υπουργείο Παιδείας» και ότι «μόνο ένας ξένος κατακτητής μπορεί να κλείσει τα Πανεπιστήμια». Αναφερόμενος δε στη θέση των πρυτάνεων ότι η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ ουσιαστικά σημαίνει υποβάθμιση για το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης, είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μπει σε ένα διάλογο με βάση «υποψίες».

Στο μεταξύ, για το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ συνεδρίασε χτες και η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, που έχοντας εκφράσει την ικανοποίησή της για την κατάθεσή του στη Βουλή, ζητά κάποιες μικρές αλλαγές στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το προσωπικό των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ