Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
«Ψυχορραγεί» η ψυχιατρική κλινική

Την ολοήμερη λειτουργία αναστέλλει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρτας λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Ελλείψεις που αν δεν αντιμετωπιστούν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της κλινικής, προσθέτοντας έτσι ακόμη ένα χτύπημα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Το ιατρικό προσωπικό που έχει απομείνει μέχρι και σήμερα στην Ψυχιατρική Κλινική είναι μόλις 3 άτομα μαζί με τον διευθυντή, μετά την παραίτηση λόγω προβλημάτων υγείας ενός επικουρικού ψυχιάτρου. Οι εφημερίες για όλο το μήνα, που έτσι και αλλιώς έβγαιναν οριακά, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο πια να καλυφθούν από το μειωμένο ιατρικό προσωπικό, που επιπλέον προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλες ψυχιατρικές δομές. Η διοίκηση του Νοσοκομείου της Αρτας ισχυρίζεται ότι για το ζήτημα ήταν ενήμερη η 6η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας από τις αρχές Φλεβάρη, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει γίνει καμία πρόσληψη.

Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποίηση την προηγούμενη βδομάδα διεκδικώντας την επάνδρωση της Ψυχιατρικής Κλινικής - και όχι μόνο - με μόνιμο επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό προβάλλονται σχεδιασμοί που ανακυκλώνουν το πρόβλημα και επιδιώκουν να αποσπάσουν τη λαϊκή συγκατάθεση στην αποδοχή - διαχείριση της ταξικής πολιτικής. Πολιτικής που δε διστάζει να διαμορφώσει ακόμη και επικίνδυνες καταστάσεις για ασθενείς και εργαζόμενους για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στο όνομα λοιπόν της αποδοχής - διαχείρισης των πενιχρών και συνεχώς μειούμενων κονδυλίων για την Υγεία και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες προκρίνονται (από το υπουργείο και τη διοίκηση του νοσοκομείου) ως λύσεις για την Ψυχιατρική Κλινική προσλήψεις με μπλοκάκι, μεταφορές γιατρών κάποιες μέρες από γειτονικές πόλεις, η παραπομπή περιστατικών που χρήζουν αναγκαστικής νοσηλείας σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές. Πρακτικές που βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, διαμορφώνουν ασφυκτικές και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας, ρίχνουν το επίπεδο της ψυχιατρικής φροντίδας στα τάρταρα, οδηγούν στο στοίβαγμα ασθενών με ήπιες διαταραχές και ασθενών με βαριές διαταραχές.

Τα όσα διαδραματίζονται στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρτας αποτελούν συνέχεια, προστίθενται στα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δέχεται η Υγεία των κατοίκων από την πολιτική υποβάθμισης - εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αυτού αγαθού. Μετά την αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς, μετά την περικοπή των ασθενοφόρων τις Κυριακές, απογευματινές βάρδιες και αργίες, μετά την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας και το Κέντρο Αποκατάστασης, τώρα δρομολογείται το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής.

«Αυτά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αρτας- Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΕΕ, ΔΝΤ που κόβει πόρους από την Υγεία αλλά και από άλλες κοινωνικές ανάγκες για να τους δώσει ως κίνητρο στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό δόθηκαν σε τρία χρόνια 200 δισ. στους τραπεζίτες. Θέλουν να ενισχύσουν τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους».

Καλεί σε κοινή δράση για την οργάνωση παλλαϊκού αγώνα με στόχο ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, 100% χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ