Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Κινδυνεύουν καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων

Αβοήθητοι την ώρα που δίνουν μια μεγάλη μάχη για τη ζωή τους έχουν μείνει καρκινοπαθείς της Νοτιοδυτικής Ελλάδας που περιθάλπονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίου) καθώς υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα χημειοθεραπείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα του φαρμάκου - εμπόρευμα, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών που «στεγνώνουν» τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Οπως κατήγγειλε στον «Ρ» η Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Αχαΐας, «παρατηρείται έλλειψη σε τρία βασικά σκευάσματα για καρκινοπαθείς, τα δύο της πολυεθνικής εταιρείας "Roche". Την Τρίτη κατακλύστηκε ο σύλλογός μας από τηλεφωνήματα απελπισμένων ασθενών που δεν μπορούσαν να κάνουν την απαραίτητη θεραπεία».

Εδώ και ένα μήνα περίπου το νοσοκομείο ενημέρωσε τους καρκινοπαθείς πως δεν έχει τα συγκεκριμένα φάρμακα και θα έπρεπε να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να τα πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τη χημειοθεραπεία. Πριν λίγες μέρες, όμως, «στέγνωσαν» και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Να διακόπτεται η προγραμματισμένη θεραπεία στους καρκινοπαθείς είναι ό,τι χειρότερο για την αποτελεσματικότητά της γι' αυτό υπάρχουν ασθενείς που απευθύνονται ακόμη και στο εξωτερικό για να τα παραγγείλουν, όπως μια ασθενής με καρκίνο στο πάγκρεας και μετάσταση στα οστά που τα αναζήτησε στην Ολλανδία!

«Χθες μέχρι τα ξημερώματα ψάχναμε στο διαδίκτυο να βρούμε φάρμακα από άλλους ασθενείς. Μια κυρία μας ενημέρωσε πως πρόσφατα έχασε τον άντρα της από καρκίνο, έχει φάρμακα αξίας 4.000 ευρώ και ήθελε να διατεθούν σε άλλους ασθενείς, να μην πάνε χαμένα. Πού φτάσαμε! Οι ασθενείς μας λένε: Δεν τρομάξαμε τόσο από τον καρκίνο, όσο τώρα που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...», υπογραμμίζει η Λ. Παπαχρυσανθάκη.

Προς το παρόν το Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σύντομα να εμφανιστεί καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες εκβιάζουν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να πληρωθούν, αλλά και αποσύρουν φάρμακα αν δεν τους συμφέρει. Αυτές κρατούν τη ζωή των ασθενών στα χέρια τους, αλλά τεράστιες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση που κάνει συνεχώς περικοπές στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να λείπουν βασικά υλικά και φάρμακα. Να σημειωθεί πως ο διοικητικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Σ. Γεωργακόπουλος, αρνήθηκε, μιλώντας στον «Ρ», πως υπάρχει έλλειψη των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς «στον αέρα»

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο αναφέρουν: «Για ακόμα μία φορά αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν σταματήσει οι χημειοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο λόγω έλλειψης των κατάλληλων φαρμάκων. Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο τους μεγάλους κίνδυνους που προκαλούνται εξαιτίας των δραστικών περικοπών κονδυλίων για την Υγεία, που επιβάλλει η κυβέρνηση, απειλώντας ανθρώπινες ζωές. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ογκολογική κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου εξυπηρετεί εκατοντάδες καρκινοπαθείς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Οι περιπτώσεις όπου τα νοσοκομεία μένουν χωρίς φάρμακα και υγειονομικό υλικό συνεχώς πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό και όσο προχωρά παραπέρα η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Την ίδια ώρα σταδιακά φορτώνεται στους ίδιους τους ασθενείς το κόστος των φαρμάκων. Ακόμη τραγικότερες καταστάσεις θα ζήσει ο λαός αφού η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, το 2013, θα μειωθεί κατά 480 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Για τη σημερινή δραματική κατάσταση στην Υγεία σοβαρές ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αξιώσεις που έχουν στόχο τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία για να εξοικονομηθεί χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κινδυνεύουν τα κέρδη τους από την κρίση και τον ανταγωνισμό. Αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για την υγεία του λαού μας η πολιτική της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που καθημερινώς δεν ξεχνούν να εξωραΐζουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν το ανάστημά τους. Εχουν χρέος τώρα να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα να χρηματοδοτηθούν ο ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ