Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις

Αρχικά δηλώνω τη σύμφωνη γνώμη μου με το σύνολο των Θέσεων, το σχέδιο Προγράμματος και το σχέδιο Καταστατικού του Κόμματος. Θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.

Αναλύεται σε πέντε θέσεις ξεχωριστά η δουλειά του Κόμματος στην ΚΝΕ. Είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά - και την ΚΝΕ - για το πώς θα βοηθάει η ΚΝΕ το Κόμμα στη διαλεκτική αυτή σχέση, να βοηθάει τη νεολαία του. Η χρέωση κομματικών μελών στη δουλειά της ΚΝΕ είναι μια σοβαρή υπόθεση και άκρως αναγκαία, με την αντίστοιχη καθοδηγητική βοήθεια που δίνεται σε αυτούς τους συντρόφους. Ωστόσο σίγουρα αυτό από μόνο του δε φτάνει και σίγουρα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Αναπτύσσουν οι Θέσεις ζητήματα και τρόπους για την ενίσχυση της συμβολής του Κόμματος στη δουλειά της ΚΝΕ με τα οποία και συμφωνώ. Νομίζω, το πρωτεύον για εμάς, και αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το βελτιώσουμε και θα το βάλουμε στη ζωή μας, είναι όχι απλά - όπως συνηθίζουμε να το λέμε - ο συντονισμός ΚΟΒ - ΟΒ, αλλά ο ενιαίος και κοινός σχεδιασμός τους στον εκάστοτε χώρο ευθύνης τους, που να εξυπηρετεί την κομματική οικοδόμηση.

Ξεκινώντας από τους χώρους στρατηγικής σημασίας, από τους χώρους τους οποίους με συγκεκριμένες αποφάσεις και κριτήρια, ιεραρχούμε, η ΚΟΒ ή οι ΚΟΒ μαζί με την αντίστοιχη ή αντίστοιχες ΟΒ να σχεδιάζουν από κοινού και συνολικά την παρέμβασή τους. Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα ζητήματα που μας βάζουν, στη δράση και τα ιδεολογήματα των άλλων δυνάμεων, να παίρνει θέση για τις εξελίξεις του χώρου και γενικώς, να οργανώνει χωρίς παραλείψεις και αδυναμίες την απάντηση των εργαζομένων, των σπουδαστών, των μαθητών σε κάθε πρόβλημα, να ζυμώνει τη λογική μας. Γι' αυτό, εκτός από τον καλό σχεδιασμό προϋπόθεση αποτελεί οι ΚΟΒ και οι ΟΒ, να έχουν καλή επαφή με τους χώρους ευθύνης, να γίνεται συζήτηση επί των εξελίξεων στο χώρο, να γίνεται συζήτηση για το τι ιδεολογήματα συναντάνε, να γίνεται συζήτηση για το πώς μέσα από το σχεδιασμό μετριούνται βήματα στις συνειδήσεις των εργατών, των σπουδαστών, των μαθητών που απευθύνονται, και άρα ποιο θα είναι το επόμενο κάθε φορά βήμα. Σε όλα αυτά βέβαια χρειάζεται αυστηρός έλεγχος, όπως εμείς οι κομμουνιστές τον εννοούμε, δηλαδή με ουσιαστική βοήθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται δυσκολίες και να περπατάνε οι αποφάσεις.

Αναφέρουν οι Θέσεις και αναλύεται πολύ εύστοχα στη θέση 37, η δουλειά των κομματικών μελών με τον περίγυρό τους. Δε θέλουμε να έχουμε μία λίστα ανθρώπων που απλά θα τους καλούμε σε κινητοποιήσεις, εκλογές, αρχαιρεσίες, εκδηλώσεις κ.τ.λ. και με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι θα ετοιμάζονται να ενταχθούν στις γραμμές της ΚΝΕ, θα αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος. Τα κριτήρια από τα ντοκουμέντα μας είναι γνωστά και ο τρόπος επομένως, συγκεκριμένος. «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», δεν υπάρχουν έτοιμοι κομμουνιστές. Επομένως, χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας, στο βαθμό που γινόταν, τον λειψό και αποσπασματικό τρόπο δουλειάς, αν θέλουμε να αποκτήσουμε πόδια και μάλιστα γερά στους χώρους δουλειάς, μαθητείας, στα σχολεία, σε ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Συνεπώς, απαραίτητοι είναι οι βαθιοί και πλατιοί δεσμοί των κομμουνιστών με τον κόσμο. Και αυτό αναμενόμενα δεν επιτυγχάνεται με μια κουβέντα. Απαιτείται συνεχής επαφή, παρουσία στην καθημερινότητα του συναδέλφου, του συμμαθητή, του συμφοιτητή. Εχουμε την ευθύνη να τον διαπαιδαγωγούμε από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, να στέκεται με το κεφάλι ψηλά, να μη φοβάται, να διακρίνει τους συμμάχους του και τους εχθρούς του, να μαθαίνει τη θεωρία της εργατικής τάξης με απλά και κατανοητά λόγια για να συνειδητοποιεί την εκμετάλλευση και το δίκιο του να πάρει αυτή την εξουσία, να ερμηνεύει τα πράγματα αισιόδοξα και όχι μοιρολατρικά, αφού θα πείθεται ότι ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός είναι επίκαιρος, αναγκαίος και άρα και εφικτός, αφού θα του δείχνουμε το δρόμο που θα φτάσουμε εκεί, μέσα από τη Λαϊκή Συμμαχία, όπως αυτή αναλύεται από τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Με συνέπεια και σταθερότητα σε έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς, οι ΚΟΒ και ΟΒ θα μπορούν να ανοίγουν δρόμους, θα μπορούν να οικοδομούν, να στρατολογούν τόσο στο Κόμμα όσο και στην ΚΝΕ. Ετσι, η ΚΝΕ θα βοηθιέται επί του πρακτέου από το Κόμμα για να κάνει πράξη αυτό που λέει το 10ο Συνέδριό της και επισημαίνουν οι Θέσεις του 19ου του Κόμματος, δηλαδή να προετοιμάζει με συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς προχειρότητα, πιο αποτελεσματικά και με μαζικούς όρους τη στράτευση νέων στην ΚΝΕ, τη στράτευση των αυριανών μελών του Κόμματος. Η οικοδόμηση της ΚΝΕ έχει καθοριστική συμβολή για το Κόμμα, καθώς από τη μία αποτελεί άμεσο τροφοδότη του Κόμματος (τα μέλη της ΚΝΕ που στη συνέχεια γίνονται μέλη του Κόμματος) και από την άλλη η οικοδόμηση σε ένα χώρο συνεπάγεται διαμόρφωση ανάλογης κατάστασης και όρων για την κομματική οικοδόμηση. Δηλαδή, όχι ένα άθροισμα ανθρώπων, αλλά δυνατό ΚΚΕ - δυνατή ΚΝΕ ικανά να προωθούν το στρατηγικό μας στόχο, να είναι οι πρωτοπόροι, οι οργανωτές, οι διαφωτιστές του χώρου.

Σε αυτόν τον τρόπο δουλειάς καθοριστική πρέπει να είναι η συμβολή των κομματικών μελών που δουλεύουν στην ΚΝΕ, όποια χρέωση και αν έχουν, όποια καθοδηγητική ευθύνη και αν αναλαμβάνουν. Σε αυτό φέρουν ευθύνη και τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ. Κατά πρώτον, για το πώς ασχολούνται σε κάθε φάση με τη βοήθεια αυτού του κομματικού δυναμικού στην ΚΝΕ και κατά δεύτερον κατά πόσο ξεχωρίζουν, συζητάνε, σχεδιάζουν, προετοιμάζουν, και προωθούν οργανωμένα τη στρατολόγηση ΚΝιτών στο Κόμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προετοιμασία τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δουλειά αυτών των νέων μελών του Κόμματος, στην ΚΝΕ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΚΕ!!!

ΖΗΤΩ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ!


Γεωργία Πύθουλα
Μέλος του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ