Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Τεκμηρίωση των... επιχειρηματικών βλέψεων

Την ίδρυση του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού ανακοίνωσαν χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) μαζί με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρουσία όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει μετατραπεί σε... άτυπο σύμβουλο του υπουργείου επί τουριστικών θεμάτων! Η πολιτική σημασία του νέου Κέντρου είναι μεγάλη, καθώς όχι μόνο σηματοδοτεί τη συνεργασία 15 αρμόδιων φορέων συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων για τον τουρισμό, από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ελληνική Στατιστική Αρχή μέχρι το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικών στον τουρισμό, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την υφιστάμενη κυβερνητική βούληση προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού να χαράζουν οι ίδιοι και προς το συμφέρον τους την τουριστική στρατηγική της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του προέδρου του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, στη χτεσινή εκδήλωση για την «ανάγκη» μιας «μεγάλης συμμαχίας της ελληνικής κοινωνίας» για την ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο κοινωνικής υποταγής και συναίνεσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα! Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη έσπευσε να επικυρώσει τις επιχειρηματικές επιδιώξεις αναφέροντας, σχετικά με την έρευνα που παρουσίασε χτες το ΙΤΕΠ για τα τουριστικά στοιχεία του 2012, ότι «η έρευνα του ΙΤΕΠ και τα επιστημονικά της αποτελέσματα αποτελούν για εμάς ένα κρίσιμο επαγγελματικό εργαλείο. Βασιζόμενοι στα στοιχεία που μας προσφέρει, μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις απαραίτητες τακτικές ή στρατηγικές κινήσεις που οφείλουμε να κάνουμε».

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα. Από την έρευνα για τα στοιχεία του 2012, πολλά από τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τους επιμέρους φορείς που τα συνέλεξαν και τα επεξεργάστηκαν, ξεχωρίζει η διαπίστωση: «Το 2012 τα παλαιότερα επενδυτικά σχέδια που ολοκληρώθηκαν ήταν περισσότερα από τις μονάδες που έκλεισαν, με αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας να αυξηθεί κατά 22 μονάδες και κατά 3.110 δωμάτια. Οι περισσότερες νέες μονάδες λειτούργησαν στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα, στη Δυτ. Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία ο αριθμός των ξενοδοχείων συνέχισε να μειώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ