Τρίτη 2 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Τριήμερες σφοδρές μάχες στο Τιμπουκτού

MΠΑΜΑΚΟ.--

Την πρώτη καλύτερα οργανωμένη επίθεση κατά των γαλλικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ιστορική πόλη Τιμπουκτού του βόρειου Μάλι πραγματοποιούν το τελευταίο τριήμερο ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Κάιντα για ένα Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (AQMI), περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και την «απελευθέρωση» της πόλης στις 28 Γενάρη.

Οι ισλαμιστές ξεκίνησαν την επίθεσή τους στο Τιμπουκτού εξαπολύοντας επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο λίγο έξω από την είσοδο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδότησε ένας Αλγερινός. Η επίθεση αυτοκτονίας (την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η AQMI) απεδείχθη κίνηση αντιπερισπασμού αφού στη διάρκειά της δεκάδες ισλαμιστές κατάφεραν να διεισδύσουν στην πόλη, από άλλη περιοχή, είτε πεζοί, είτε σε μηχανάκια. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις των ισλαμιστών, ως χτες αργά το απόγευμα, με Γάλλους και Μαλινέζους στρατιώτες με επίκεντρο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και το προαύλιο ενός τζαμιού του 14ου αιώνα.

Η επίθεση των ισλαμιστών στο Τιμπουκτού φάνηκε να αιφνιδιάζει τις γαλλικές δυνάμεις λίγα μόλις 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για υποτιθέμενη θετική έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης στη δυτικοαφρικανική χώρα αλλά και για σταδιακή αποχώρηση των 4.000 Γάλλων στρατιωτών ώστε να μείνουν περίπου 1.000 ως το τέλος του 2013. Βεβαίως, το ζήτημα της αντιμετώπισης των ισλαμιστών είναι για τους Γάλλους ιμπεριαλιστές το πρόσχημα για την προσπάθεια ελέγχου του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και της καταλήστευσής του για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ