Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΔΕΗ
Θρηνούν 75 νεκρούς

Σε 5.000 ανέρχονται τα ατυχήματα στο χώρο τα τελευταία 11 χρόνια, κύρια αιτία η έλλειψη προσωπικού

Ο χώρος της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη χώρος όπου συμβαίνουν πολλά εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα. Από το '88 μέχρι και το '99, 75 εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Το ίδιο διάστημα τα εργατικά ατυχήματα, σοβαρά και ελαφρά ανήλθαν στα 5.000 στο χώρο.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώνει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της επιχείρησης (ΔΕΚΠ/ΤΑΕ). Ο αριθμός - όπως εκτιμούν συνδικαλιστές - είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς αρκετά ελαφρά κυρίως ατυχήματα, δε δηλώνονται καν και δεν καταγράφονται.

Μόνο το '99 το προσωπικό της ΔΕΗ θρήνησε 8 νεκρούς. Στην κορυφή της μακάβριας λίστας είναι το τμήμα της διανομής στην επιχείρηση, το οποίο περιλαμβάνει τους γνωστούς εναερίτες και τους εργαζόμενους στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων. Ακολουθούν στη λίστα τα τμήματα παραγωγής - μεταφοράς.

Από το '88 μέχρι και το '98 που υπάρχουν επεξεργασμένα στοιχεία, έχουμε 39 εργαζόμενους νεκρούς στο τμήμα διανομής, 15 νεκρούς στα τμήματα παραγωγής - μεταφοράς και 11 νεκρούς στα ορυχεία της επιχείρησης. Οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, που οδηγεί αντικειμενικά σε εντατικοποίηση της εργασίας και η ανεπάρκεια των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, είναι από τους βασικούς λόγους για τα πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στο χώρο. Η κατάσταση επιδεινώνεται παραπέρα με τη συνεχή ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τη μεγάλη είσοδο εργολάβων που χρησιμοποιούν πολλές φορές ανειδίκευτους αλλοδαπούς σε καθεστώς «μαύρης εργασίας». Η κατάσταση αυτή δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους εργαζόμενους με όλες τις συνέπειες.

Ο Θ. Αθανασόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και της ΕΤΕ -ΔΕΗ, αναφερόμενος στο θέμα, μας τόνισε: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα τελευταία 11 χρόνια έχουμε χάσει 75 συναδέλφους μας, ενώ 5.000 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν υποστεί κάποιο ατύχημα. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους, για πολλά ατυχήματα κάνουν λόγο πως αιτία ήταν η απροσεξία, η μη χρήση από τους εργαζόμενους των μέσων προστασίας και διάφορα άλλα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Βασική αιτία για τα δυστυχήματα και ατυχήματα, είναι οι τραγικές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, στις μονάδες πρώτης γραμμής. Να σημειώσω πως μόνο στο χώρο της διανομής, οι ελλείψεις ανέρχονται στους 1.500 εργαζόμενους. Αιτία είναι επίσης η ανεπάρκεια των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αιτία είναι και η μη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού, το άγχος και η ανασφάλεια που επικρατεί στους εργαζόμενους και που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, λόγω και της φύσης της εργασίας. Πιστεύουμε πως κύριοι υπεύθυνοι για τη μη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, ώστε να εξαλειφθούν ή να μειωθούν στο ελάχιστο τα ατυχήματα, είναι η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ