Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ενέργεια και κατασκευές σε «πρώτο πλάνο»

Σε «καλό δρόμο» για το μεγάλο κεφάλαιο φαίνεται να βρίσκεται η προετοιμασία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το νέο φιλομονοπωλιακό περιβάλλον που δημιουργεί η πολιτική της συγκυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός «κρατικού ινστιτούτου ανάπτυξης» για την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων στην Ελλάδα, με χρηματοδοτήσεις έργων κατά ένα μέρος έξω από τις ιδιωτικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του γερμανικού χρηματοδοτικού ομίλου KfW Λ. Κρίστιαν Φούνκε, που μίλησε χτες σε επενδυτικό φόρουμ για τις ενεργειακές - και όχι μόνο - επενδύσεις, αναμένεται σύντομα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ανάμεσα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ίδιο τον KfW και Γάλλους εμπειρογνώμονες. Ο νέος φορέας θα συσταθεί στα πρότυπα του KfW.

Το στέλεχος του KfW εκτίμησε ότι η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται, εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για την... πολιτική σταθερότητα, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις ενεργειακές επενδύσεις. Εξάλλου, ο χρηματοδοτικός οργανισμός που είχε διακόψει επίσημα τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα το 2012, επανήλθε πρόσφατα παρέχοντας ασφαλιστική κάλυψη στη ΔΕΗ - μέσω της θυγατρικής του ΕULER HERMES - για δανεισμό 700 εκατ. ευρώ, μέρος του κόστους κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Ενέργεια, κατασκευές, ανακύκλωση και απορρίμματα είναι και οι βασικοί άξονες συζήτησης του επενδυτικού φόρουμ, στο οποίο εκτός από φορείς, συμμετέχουν 70 επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ., που ψάχνουν την «ευκαιρία» στην κρίση. Γι' αυτό εξάλλου έγιναν τοποθετήσεις που, από τη μία, επικρότησαν το «νέο» οικονομικό μοντέλο που οικοδομείται και, από την άλλη, εστίασαν στην ανάγκη πρόσθετων αναδιαρθρώσεων για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, που θέλει την Ελλάδα το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ότι ΕΣΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και ΓΣΕΒΕΕ θα συναντηθούν στις 10 του Απρίλη με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χ. Ράιχενμπαχ για να συζητήσουν τη δημιουργία «Τράπεζας Μικρομεσαίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ