Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Διαδηλώσεις οργής για τη δολοφονία Παλαιστινίων

Κηδεύτηκαν ο στρατηγός Χαμντίγε που κατέληξε στη φυλακή και δύο έφηβοι που εκτελέστηκαν από ισραηλινές σφαίρες στο κεφάλι

Από τις χτεσινές κηδείες των εφήβων που εξελίχτηκαν σε οργισμένες διαδηλώσεις
Από τις χτεσινές κηδείες των εφήβων που εξελίχτηκαν σε οργισμένες διαδηλώσεις
ΡΑΜΑΛΑ.--

«Φαίνεται ότι το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει χάος στα παλαιστινιακά εδάφη. Από την αρχή είπαμε πως θέλαμε σταθερότητα και ηρεμία. Αντ' αυτού το Ισραήλ χρησιμοποιεί θανάσιμη βία κατά ειρηνικών, νεαρών διαδηλωτών ενώ ειρηνικές διαδηλώσεις καταστέλλονται με τη δύναμη των όπλων. Αυτά είναι απαράδεκτα...», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε συνεδρίαση στελεχών της «Φατάχ» στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις αφού συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία τον 64χρονο στρατηγό Μάισαρα Αμπού Χαμντίγε (που πέθανε την Τετάρτη από καρκίνο σε νοσοκομείο μετά από 10ετή εγκλεισμό του στις ισραηλινές φυλακές) και δύο Παλαιστίνιους εφήβους, τον 16χρονο Αμέρ Νάσαρ και τον 17χρονο Νάτζι Μπιμπλίσι από το χωριό Ανάμπτα, που σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο από φονικά ισραηλινά πυρά στο κεφάλι, σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, επειδή διαμαρτύρονταν και πέταξαν πέτρες.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την απότομη κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Οχθη, που συμπίπτει με την επανεμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη με στόχο την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας.

Μάλιστα, ο Μ. Αμπάς φέρεται πως είπε (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») ότι δεν πρόκειται να ξανακαθίσει στο τραπέζι διαλόγου εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει αφενός ένα χάρτη με τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους ώστε να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας. Ο Αμπάς κάλεσε αφετέρου τον Νετανιάχου να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων που ανέρχονται σε πάνω από 4.600, ιδιαίτερα όσων κρατούνται πριν από τις συμφωνίες του Οσλο στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Μετά τις κηδείες του στρατηγού Χαμντίγε και των δύο νεαρών Παλαιστινίων έγιναν διαδηλώσεις δίχως να λείπουν οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σε κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, με σοβαρότερα τα επεισόδια σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Ναμπλούς. Επιπλέον, σε ένδειξη πένθους οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν όλα τα καταστήματα σε Χεβρώνα, Ναμπλούς και Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ και οι 4.620 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ολοκλήρωσαν χτες την τριήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή περίθαλψη του καρκινοπαθούς στρατηγού Χαμντίγιε, που οδήγησε και στον πρόωρο θάνατό του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ