Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συριακές αντιδράσεις για τη «διγλωσσία» της Ιορδανίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η Ιορδανία παίζει με τη φωτιά και κινδυνεύει να πέσει στον κρατήρα ηφαιστείου της συριακής κρίσης βοηθώντας στην εκπαίδευση τρομοκρατών και διευκολύνοντας την είσοδό τους στη Συρία», σημείωνε χτες, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο άρθρο της συριακής κυβερνητικής εφημερίδας Αλ Θάουρα. Η εφημερίδα σημειώνει τη διγλωσσία της Ιορδανίας ότι δημοσίως επιμένει στην πολιτική επίλυση της κρίσης, ενώ στο παρασκήνιο φιλοξενεί στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης αντικαθεστωτικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς.

Το ίδιο διάστημα, ρεπορτάζ της συριακής κρατικής τηλεόρασης έκανε εκτενείς αναφορές στις πρόσφατες πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ που αποκάλυπταν πως η Ιορδανία φιλοξενεί στο έδαφός της στρατόπεδα εκπαίδευσης ανδρών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» από Αμερικανούς, ότι περίπου 3.000 απ' αυτούς θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους ως το τέλος τρέχοντος μηνός και ότι αυτοί θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος της μεθορίου της Ιορδανίας με τη Συρία...

Παράλληλα, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων αναμετέδιδε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για τη μετατροπή της Συρίας σε «πόλο έλξης της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και για την «οικτρή πραγματικότητα» που καταγράφει την εμπλοκή και άλλων χωρών στην ενίσχυση της τρομοκρατίας στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ παραχωρώντας συνέντευξη σε τουρκικά δίκτυα υποστήριξε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «στερείται νομιμότητας» διότι τελικά είναι «μια ένωση που αντιπροσωπεύει αραβικά κράτη, όχι τους αραβικούς λαούς, συνεπώς δεν μπορεί να προσδώσει νομιμότητα ούτε να την αφαιρέσει». Ο Ασαντ αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παραχωρήσει την έδρα της Συρίας στη συριακή αντιπολίτευση...

Τέλος και χτες δεν έλειψαν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις πόλεις Χαλέπι, Χομς, Δαμασκό και τα περίχωρά της, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ