Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΚΗ
Πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς

Για τις διεργασίες που σημειώνονται στην ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι και με τη νέα ΚΑΠ δε θα μειωθούν οι ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή για την περίοδο 2014 - 2020 και ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κονδύλια της τάξης των 19 δισ. ευρώ περίπου.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού, για το ΚΚΕ η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2014 - 2020 θα οδηγήσεις σε εξόντωση τη μικρομεσαία αγροτιά. Η αλλαγή, είπε, στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων θα φέρει δραματικές μειώσεις και οι φτωχοί αγρότες θα βγουν έξω από την παραγωγή, προκειμένου να συγκεντρωθούν και η γη και οι επιοδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Ολα δείχνουν, υπογράμμισε, ότι η φτωχή αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι για τη γεωργία την περίοδο 2014 - 2020 μειώνονται στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 32 χρόνια με τη συμμετοχή μας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, το βίαιο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών κάτι που φαίνεται και από τη δραματική μείωση στο αγροτικό ισοζύγιο.

Ορισμένοι, είπε, θέλουν να μας πουν ότι είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, αλλά για εμάς δεν υπάρχει καλή ή κακή ΚΑΠ, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Ολα αυτά, κατέληξε, τα λένε κόμματα του ευρωμονόδρομου που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και να κρύψουν κατά βάθος ότι συμφωνούν με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ