Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση αναπήρων

Δεν εμφανίστηκαν οι νευρολόγοι του ΚΕΠΑ, προκειμένου να εξετάσουν τα περιστατικά του νησιού

Δυναμική παρέμβαση στο ΙΚΑ της Χίου οργανώνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου σήμερα στις 11 π.μ. απαιτώντας να εξεταστούν όλα τα περιστατικά, που ξεπερνούν τα 200 και εδώ και πολλούς μήνες έχει διακοπεί η σύνταξη ή το επίδομά τους, επειδή δεν περνούν από την Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ωστόσο χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκε πως οι νευρολόγοι γιατροί που είχαν οριστεί στην Επιτροπή δεν προσήλθαν!

«Ασθενείς, που δεν είχαν βεβαίως ενημερωθεί, κατέβηκαν από χωριά περιμένοντας... ενώ άλλοι ειδοποιούσαν την Ομοσπονδία σε απελπισία. Υστερα από 7 περίπου μήνες από την τελευταία συνεδρίαση με νευρολόγους γιατρούς στη Χίο, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση ακυρώθηκε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά στη χώρα, οι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες που περιμένουν να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ ξεπερνούν τις 60.000 και για πολλούς μήνες αναμονής κόβεται η σύνταξη, το επίδομα, διακόπτεται η ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και με αυτόν τον τρόπο και με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αναπηρίας που δίνουν τα ΚΕΠΑ, έχει στηθεί ένας μηχανισμός περικοπής δικαιωμάτων, συντάξεων, επιδομάτων από ανήμπορους ανθρώπους που πρέπει να κάνουν καθημερινά θεραπείες.

Οι κάτοικοι των νησιών έχουν επιπλέον προβλήματα: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από 9 νησιά και μόνο τα τρία έχουν ΚΕΠΑ. Οι κάτοικοι από τη Λήμνο, τον Αϊ Στράτη, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, την Ικαρία και τους Φούρνους πρέπει να ταξιδέψουν με πλοία 6 και 7 ώρες, να μείνουν σε ξενοδοχεία, να αντιμετωπίσουν απαγορευτικά χειμώνες και καλοκαίρια, να συνοδευτούν με ένα ή δύο άτομα - ανάλογα με τη βαρύτητα της αναπηρίας και την οικονομική δυνατότητα, για να μπορέσουν να εξεταστούν. Την κινητοποίηση στηρίζουν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων ΑμεΑ Λήμνου.

Απαιτούν:

  • Κάτω τα χέρια από τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα.
  • Κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες.
  • Επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
  • Να καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη και το επίδομα αναπηρίας για όσο με ευθύνη του κράτους καθυστερούν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν επίδομα και σύνταξη σε όλους τους ανάπηρους που τα έχουν ανάγκη (2020-12-24 00:00:00.0)
Στη μέγγενη των περικοπών οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους (2016-08-06 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ (2014-07-18 00:00:00.0)
«Χάνω το παιδί μου...» (2013-04-20 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση των τυφλών (2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ