Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερές» συμμετοχές από τη «θετική λίστα»

Σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν τις θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί

MotionTeam

Μέχρι και ...95% αύξησε η θετική λίστα φαρμάκων τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο, ενώ οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται πλέον περισσότερα από 60 ευρώ το μήνα για το σύνολο της θεραπείας τους!

Οι «φαρμακερές συμμετοχές» πλήττουν πρωτίστως τους ηλικιωμένους - κυρίως τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ -, πολλοί από τους οποίους «κόβουν τη θεραπεία τους». Αντί, δηλαδή, να παίρνουν τα φάρμακα καθημερινά - και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού - αναγκάζονται, λόγω αδυναμίας να τα αγοράσουν, να τα παίρνουν σε μικρότερες δοσολογίες. Μάλιστα, οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την θεραπεία πρώτης εκλογής, προκειμένου να επιστρέψουν σε παλαιότερες, αλλά πολύ λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες, επειδή είναι φτηνότερες!!! Με τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ορίζει οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια ινσουλίνης...

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Χρόνιου Πόνου. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν συμμετοχή 10% στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία και 25% συμμετοχή για τη θεραπεία των συνοδών νόσων και για τα αναλώσιμα υλικά. Μάλιστα, εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλλει το 20% - 40% των διαβητικών.

Σταματούν θεραπείες με αντλίες

Σύμφωνα με καταγγελία (10.3.2013) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι «εξαναγκάζονται να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ».

Οπως κατάγγειλε στον ΙΣΑ η Ομοσπονδία των Συλλόγων, το 30% των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στη διακοπή της χρήσης της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών. Επίσης, ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο, ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες. Μάλιστα, οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010.

«Σε πολλές περιπτώσεις, καταγγέλλει ο ΙΣΑ, η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα, διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθεί πίσω η επικίνδυνη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα των διαβητικών (2022-08-18 00:00:00.0)
Νέοι κόφτες σε χιλιάδες οικογένειες διαβητικών (2022-08-17 00:00:00.0)
Πλαφόν και επιπλέον πληρωμές στην ινσουλίνη (2015-11-19 00:00:00.0)
Κοροϊδία και νέες συμμετοχές στους διαβητικούς (2013-07-03 00:00:00.0)
«Ακρωτηριάζουν» τη θεραπεία στο όνομα της εξυγίανσης (2010-11-10 00:00:00.0)
Διαβήτης (2000-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ