Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαρροή 120 τόνων ραδιενεργού ύδατος

TOKIO.--

Πάνω από 120 τόνοι ραδιενεργού ύδατος έχουν διαρρεύσει από τις πεπαλαιωμένες και διάτρητες - σε αρκετά σημεία - υπόγειες δεξαμενές του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας από την έναρξη κιόλας της κρίσης από το τσουνάμι το Μάρτη του 2011 έως σήμερα, παραδέχτηκε χτες ο προεδρεύων της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Ιαπωνία, Σουνίτσι Τανάκα, με αφορμή τα πάνω από οκτώ σοβαρά περιστατικά με βραχυκυκλώματα και διαρροές που αναφέρθηκαν τις τελευταίες τρεις βδομάδες τουλάχιστον στον υπ' αριθμόν ένα αντιδραστήρα του συγκροτήματος (Ντάι-ίτσι).

Ο Τανάκα χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά ασταθή» την κατάσταση των κατεστραμμένων, σε σημαντικό βαθμό, πυρηνικών εγκαταστάσεων και των υπόγειων δεξαμενών ραδιενεργού ύδατος στο συγκρότημα της Φουκουσίμα δίχως να αποκλείει παρόμοια ή και σοβαρότερα προβλήματα διαρροής στο μέρος, καθώς τμήμα των ηλεκτρικών καλωδιώσεων και σωληνώσεων του τεράστιου οικοδομήματος είναι εκτεθειμένο σε ποντίκια, φίδια και άλλα μικρά ζώα που έχουν «καταλάβει» τμήμα των εγκαταστάσεων δύο χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Ωστόσο, ο Ναόμι Χιρόσε, πρόεδρος της TEPCO (της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρείας ενέργειας που κατέχει το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα και ευθύνεται για το δυστύχημα) μετέβη χτες στη Φουκουσίμα, απολογήθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στο συγκρότημα εδώ και καιρό. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι από τους 120 τόνους ραδιενεργού ύδατος που διέρρευσαν από τις διάτρητες δεξαμενές δεν έχει φθάσει ως σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό! Λες και τα ραδιενεργά ύδατα «εξαφανίστηκαν» και δεν μόλυναν υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ποτίζοντας συστηματικά τη μαρτυρική γη της βορειοανατολικής ιαπωνικής πόλης.

Ωστόσο, με «μπαλώματα», υποσχέσεις και προσωρινές λύσεις όχι μόνον δεν έρχεται ο επίλογος στην τραγωδία της Φουκουσίμα, αλλά ούτε και αποτρέπεται ο κίνδυνος παρόμοιου εφιάλτη στο μέλλον όσο η ενέργεια παραμένει παραδομένη στα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ