Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εκσυγχρονίζεται και πωλείται

Τροπολογία με την οποία αυξάνονται οι υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στους πελάτες του, κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών. Αν και η βελτίωση του έργου είναι αναγκαία, η κυβέρνηση δεν το κάνει από ενδιαφέρον για τους καταθέτες ή το ίδιο το ίδρυμα. Απλά, φτιάχνει την προίκα του, προκειμένου να το παραδώσει με κάπως καλύτερη τιμή, στους ιδιώτες που το ορέγονται.

Κατά την τροπολογία, το ΤΤ θα μπορεί στο μέλλον να χορηγεί κάθε μορφής τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις και όχι μόνο δάνεια σε δημόσιους οργανισμούς και δημόσιους υπαλλήλους, όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιό του θα μπορεί να αποφασίζει για ζητήματα χρονικής διάρκειας των δανείων, αλλά και για τη συμμετοχή του ιδρύματος σε κοινοπρακτικά δάνεια με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακόμα προβλέπονται η έκδοση πιστωτικής κάρτας Visa, η εγκατάσταση ΑΤΜ και ο εκσυγχρονισμός της ενδοεπικοινωνίας των υποκαταστημάτων.

Η τροπολογία είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μετατροπή του ιδρύματος σε ΑΕ και αργότερα, το σταδιακό ξεπούλημά του, με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η βούληση των ιδιωτών να βάλουν χέρι στον τεράστιο πλούτο του ΤΤ είναι δεδομένη. Σημειωτέον ότι οι καταθέτες του ιδρύματος φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δρχ. και τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Υπολογίζεται ότι το ΤΤ συγκεντρώνει σήμερα πάνω από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει το ΤΤ στους ιδιώτες, αλλά για να δελεάσει όσο το δυνατό περισσότερους τζογαδόρους της Σοφοκλέους, πρώτα θα το εκσυγχρονίσει. Και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και βελτιώνει όψιμα υποδομές, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια.

Η μετατροπή του σε ΑΕ και η επακόλουθη λειτουργία του ΤΤ αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημαίνει ότι θα πάψουν οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν σήμερα για τους πελάτες του ΤΤ. Για τους εργαζομένους του, γεννιούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη μονιμότητά τους, καθώς με μια απλή τροπολογία, αυτή θα μπορεί να αρθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ