Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
Το αγκίστρι... της κοροϊδίας

Κυβέρνηση και ΕΕ συνεχίζουν την πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων ψαράδων

Με ψεύτικα λόγια και φουσκωμένα νούμερα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας την έγκριση από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Τομέα της Αλιείας (2000 - 2006).

Ο Γ. Ανωμερίτης έβαλε χτες στο στόχαστρο της κοροϊδίας τούς εναπομείναντες ψαράδες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν διά στόματος του υπουργού ότι βρίσκονται στο κέντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος... Και είναι... τόσο μεγάλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους ψαράδες που ο υπουργός τους... εξασφάλισε από το Γ` ΚΠΣ μεγαλύτερα ποσά για την αλιεία απ' ό,τι στο Β` ΚΠΣ! Στα λόγια η αύξηση εμφανίζεται 48% στην πράξη όμως... Ο υπουργός Γεωργίας, πάντως, ήταν... ειλικρινής και... σαφής: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας (τομεακό και ΠΕΠ) ανέρχεται σε 207,13 δισ. δραχμές. Μόνο όμως που στο ποσό αυτό υπολογίζεται και η ιδιωτική συμμετοχή που φτάνει τα 61,7 δισ. δραχμές και ως γνωστόν δεν αποτελεί κυβερνητική παροχή. Αλλά μάλλον του υπουργού Γεωργίας θα του φάνηκε λίγο, να ανακοινώσει ένα ποσό της τάξης των 146,06 δισ. δραχμών- τόσο είναι το σύνολο των χρημάτων που υποτίθεται ότι θα δοθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και τα ΠΕΠ στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2006- γι' αυτό και πρόσθεσε και την ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός αυτών, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την κατανομή των ποσών σε έξι γενικούς άξονες και όχι σε εξειδικευμένα μέτρα, πράγμα που έκανε προφανώς για να μην απογοητεύσει τους ψαράδες που ελπίζουν σε ανάπτυξη της αλιείας από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αλλά και από την κατανομή ανά άξονα φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ΕΕ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας δε σχεδιάζουν την ανάπτυξη της αλιείας και τη στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων, αλλά την περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου. Για παράδειγμα, για την απόσυρση αλιευτικών σκαφών προβλέπεται ένα ποσό 22,19 δισ. δραχμές και για την ανανέωση - εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών προβλέπονται τα μισά (12,57 δισ. δραχμές). Και μέσα στους έξι άξονες προβλέπονται επίσης μια σειρά χρηματοδοτήσεις για τη συρρίκνωση της αλιείας, όπως επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός, προσωρινή διακοπή δραστηριοτήτων, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.ά. Πάντως, για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών και μεγαλεμπόρων προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα κονδύλια (42,06 δισ δραχμές).

Στα πλαίσια της πολιτικής δημιουργίας εντυπώσεων ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι θα ξεκινήσει και πρόγραμμα νέων αλιέων. Οταν όμως ρωτήθηκε πώς θα υπάρξουν νέοι ψαράδες στις δεδομένες συνθήκες, δεν έδωσε καμιά απάντηση. Το ίδιο έκανε κι όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει η ανανέωση και εκσυχγρονισμός των αλιευτικών σκαφών, αφού η ΕΕ απαγορεύει την αύξηση της ιπποδύναμης. Από τον υπουργό Γεωργίας ζητήθηκε επίσης να κάνει απολογισμό των ωφελειών που είχαν οι ψαράδες και η ελληνική αλιεία από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε απάντηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ