Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
«Τυφλή» μπροστά στον «τρομονόμο»

Η παροχή συμβουλών σε όλα τα όργανα της Πολιτείας για τη χάραξη σωστής πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και οι προτάσεις για λήψη μέτρων που συμβάλλουν στη βελτίωσή τους, αποτελούν το βασικότερο έργο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Φαίνεται, όμως, ότι στο θέμα του «τρομονόμου» δείχνει «τυφλή».

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των μελών της έκλεισε τα μάτια της μπροστά στις καταγγελίες και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει, σε μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, οι αντιδραστικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην ποινική νομοθεσία, με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Με δήλωσή του ο Δημήτρης Καλτσώνης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην Επιτροπή, τονίζει ότι «η ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αποτελεί φύλλο συκής για τις αντιδημοκρατικές, έξωθεν υπαγορευόμενες, επιλογές της κυβέρνησης». Ετσι αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Η δήλωση του Δ. Καλτσώνη αναφέρει: «Κατά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η πλειοψηφία των μελών αρνήθηκε να υπερασπίσει, ως όφειλε, θεμελιώδη δικαιώματα που υπονομεύονται από το σχέδιο νόμου για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Είναι γνωστό ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θίγονται θεμελιώδεις αρχές του νομικού και συνταγματικού μας πολιτισμού, πλήττονται στοιχειώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις.

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις καταγγελίες και στις αντιδράσεις των ποινικολόγων, άλλων κορυφαίων νομικών, δεκάδων επιστημονικών και άλλων φορέων και προσωπικοτήτων και αποσιωπώντας ουσιαστικά, με το πρόσχημα της αναρμοδιότητας, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί καρπό των πιέσεων των ΗΠΑ, δέχτηκε τη θέση ότι η κάμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι αναγκαία (!) και άρα στην Επιτροπή απομένει ο θλιβερός ρόλος της διατύπωσης "βελτιωτικών" προτάσεων που αποδέχονται την ουσία του νομοσχεδίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, διαχώρισα τη θέση μου και αποχώρησα από τη συνεδρίαση. Η ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αποτελεί φύλλο συκής για τις αντιδημοκρατικές, έξωθεν υπαγορευόμενες, επιλογές της κυβέρνησης. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η δημοκρατική κοινή γνώμη θα βγάλει τα συμπεράσματά της».

Η προχτεσινή συνεδρίαση άρχισε με την εισήγηση του αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ, Νίκου Φραγκάκη. Παρά την έλλειψη γενικού χαρακτηρισμού του νομοσχεδίου, αλλά και απόρριψής του, ο εισηγητής άσκησε κριτική σε βασικά σημεία του που θίγουν τις ατομικές ελευθερίες. Στις παρατηρήσεις του υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ατομικής ενοχής, αφού καθιερώνει συλλογική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο πλαίσιο μιας οργάνωσης όπως την ορίζει το νομοσχέδιο. Ομως, το τελευταίο, δε δίνει ακριβή ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για άλλου... τύπου ερμηνείες. Το τελευταίο υποχρέωσε τον εισηγητή να επισημάνει της ανάγκη της αποσαφήνισης των διατάξεων του νομοσχεδίου σε αυτό το θέμα.

Επίσης, κατά τον Ν. Φραγκάκη, η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής του δράστη που συμβάλλει στην εξάρθρωση μιας οργάνωσης που ανήκει, πλήττει τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας. Με αυτόν τον τρόπο η ποινική δικαιοσύνη μετατρέπεται σε βοηθητικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η εξέταση βιογενετικού υλικού θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε βάρος προσώπων για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ με το νομοσχέδιο καταργείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση των ένδικων μέσων κατά βουλευμάτων για τα κακουργήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Οταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα ότι η ΕΕΔΑ πρέπει να υπερασπιστεί τις ατομικές ελευθερίες και να πάρει θέση κατά του νομοσχεδίου γιατί θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα και είναι αμερικανόπνευστο, ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, που εκπροσωπούσε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του γι' αυτήν την άποψη. Υποστήριξε τη θέση ότι η χώρα μας είναι αναγκασμένη να δεχτεί «ρηγματώσεις» στο δίκαιό της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ότι το μόνο που απομένει είναι κάποιες βελτιωτικές προτάσεις που θα απαλύνουν τις ακραίες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τη γνώμη αυτή δέχτηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, η οποία έκλεισε βιαστικά τη συζήτηση επί της αρχής και προχώρησε στη συζήτηση κατ' άρθρο. Την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για το ίδιο θέμα.

Την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον τρομονόμο, πλαισιώνουν, επίσης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Εμπορίου, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης και ο οικονομολόγος Σταμάτης Κοιλάκος.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας υπογραμμίζει ότι ο «τρομονόμος» και το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, «που ετοιμάζει η κυβέρνηση και όλοι αυτοί που τη στηρίζουν πολιτικά, δεν έχουν άλλο στόχο, παρά μόνο το λαϊκό κίνημα, που ποικιλότροπα εναντιώνεται καθημερινά στην αντιλαϊκή πολιτική, που σίγουρα οι συνέπειές της θα μεγαλώνουν, όπως και αυτοί που θα αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα για να φωνάζουν το δίκαιό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ