Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Προς πλήρη «αποψίλωση»

Από τις αρχαιολογικές εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης
Από τις αρχαιολογικές εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης
Ολοκληρωτικό χτύπημα στην κρατική δομή προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, προς όφελος της «αγοράς» που έχει ήδη «πατήσει» στον πολιτιστικό τομέα, θα σημάνει η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και για ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών μέσω της κατάργησης - συγχώνευσης φορέων.

Τα παραπάνω θα «μεταφραστούν» σε ακόμη ένα τεράστιο «κύμα» «αποψίλωσης» της, ήδη χτυπημένης από την υποστελέχωση, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με το «έδαφος» να έχει «στρωθεί» με το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις - άρα οι εργαζόμενοι φοβούνται απολύσεις - ενώ ο τρόπος συγχώνευσης, δηλαδή μείωσης, των υπηρεσιών θα δυσκολέψει περισσότερο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ βοηθά και στη δημιουργία «πλεονάζοντος» προσωπικού. Δηλαδή ακόμη μία αφορμή για απολύσεις.

Ολα τα παραπάνω προωθούνται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια από τις ελλείψεις προσωπικού, αφού ουδέποτε καλύφθηκαν ακόμη και οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι πραγματικές ανάγκες προσωπικού για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπερπολλαπλάσιες των οργανικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της φύλαξης στον οποίο ήδη έχουν εμπλακεί οι «ΜΚΟ» ως άλλοι «μεσάζοντες» εργατικού δυναμικού, την ώρα που σύμφωνα με τους ίδιους χρειάζονται 500 προσλήψεις άμεσα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες ενόψει θερινής - τουριστικής περιόδου.

Από τον περασμένο Αύγουστο - με αφορμή την «εφεδρεία» - οι αρχαιολόγοι προειδοποιούσαν ότι «στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς οποιαδήποτε νέα μείωση προσωπικού θα σημάνει: Περαιτέρω κινδύνους για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής περιουσίας του ελληνικού λαού. Παροπλισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μέσα από τα έργα της, τις δράσεις πολιτισμού και την επιστημονική προσφορά της συμβάλλει σε μία διαφορετική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκατοντάδων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων πολιτισμού και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που - σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες - αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας. Καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ηδη σήμερα πολλοί (πρώην) νομοί εξυπηρετούνται από έναν ή δύο αρχαιολόγους, ενώ οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υπερβάλει εαυτόν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που επιτελούν».

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το «οπλοστάσιο» του αστικού κράτους εναντίον εργαζομένων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολύ πρόσφατα, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, σημείωνε, ότι «σύμφωνα με τα νέα αυτά οργανογράμματα, τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων των υπουργείων, αλλά και συγχωνεύσεις και καταργήσεις εποπτευόμενων φορέων, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν "περιττοί" θα οδηγηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Και συνέχιζε: «και το νέο σχέδιο Οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), αποτελεί κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας διαμόρφωσης των μηχανισμών λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να είναι πάντα συμβατοί με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Η πείρα των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων δείχνει ότι η "μετάθεση" της διαχείρισης του πολιτισμού στην "αγορά" έχει ενταθεί και επιχειρείται πλέον μέσα από κάθε πολιτικό σχεδιασμό, από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον "Καλλικράτη". Ολα αυτά βρίσκονται κάτω από την "ομπρέλα" της στρατηγικής της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ και Λισαβόνας) για ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ