Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ
Μη σύννομη απόφαση...

Δηλώσεις του Β. Λαμπρίδη, μετά από τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης χτες ήταν κατηγορηματικός για τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι «οκτώ» ραδιοφωνικοί σταθμοί, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά και για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο ΕΣΡ από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Πιέσεις που οδήγησαν στο να «μειωθεί» το κύρος του ΕΣΡ.

Μετά το πέρας της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΣΡ ο Βασίλης Λαμπρίδης βρέθηκε σε όχι και τόσο ευχάριστη θέση, αφού ο ίδιος ενώ απείχε από τις συνεδριάσεις για τις «υποδείξεις» των ραδιοφωνικών σταθμών, που θα λειτουργήσουν στο μεταβατικό στάδιο, εν τούτοις έπρεπε να δώσει διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις για τη «δυσμενή» όπως τη χαρακτήρισε εξέλιξη.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ συστηματικά ν' αποφεύγει να επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία του ΕΣΡ, που αποφάσισε με ασαφή κριτήρια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν προσωρινά, αλλά από την άλλη πλευρά για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε με σαφήνεια στα όσα από την αρχή υποστήριζε. Ηταν όμως η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΕΣΡ άφησε και αιχμές κατά του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, για τις αλλεπάλληλες πιέσεις που δέχτηκε το ΕΣΡ, προκειμένου να «επιλέξει» σε διάστημα ολίγων 24ώρων τους «επιτυχόντες».

Ο Βασίλης Λαμπρίδης μίλησε για βομβαρδισμό εγγράφων από το υπουργείο Τύπου, που δημιούργησαν μια «πιεστική κατάσταση» και δεν «άφησαν το ΕΣΡ να λειτουργήσει ελεύθερα». Με ενόχλησε η «βιασύνη», είπε, και θεωρώ ότι «μειώθηκε το κύρος του ΕΣΡ».

Για πολλοστή φορά, αναφέρθηκε στη διαδικασία η οποία δεν ήταν σύννομη. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή, διατύπωσε τη θέση και άποψη ότι το αίτημα του υπουργού για «υποδείξεις» ήταν μη νόμιμο. Το ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιλογή των ραδιοφωνικών σταθμών, το υπογραμμίζει και στο έγγραφο με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ, που απέστειλε στον υπουργό Τύπου. Ο Βασίλης Λαμπρίδης στο έγγραφο «διευκρινίζει» ότι η απόφαση ως προς την υπόδειξη των «οκτώ», έχει ληφθεί «χωρίς προηγούμενη ακρόαση των λοιπών σταθμών των μη περιλαμβανομένων στο σχετικό πίνακα των οκτώ». Ηταν αδύνατο, όπως είπε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κληθούν οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, όπως γίνεται φανερό από τα πρακτικά, φαίνεται όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ότι για την «υπόδειξη» των ραδιοφωνικών σταθμών δεν ανοίχτηκαν οι φάκελοι. Σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Τύπου μπορούσε στην «υπόδειξη» των οκτώ ν' ασκήσει έλεγχο νομιμότητας.

Εξέφρασε τη λύπη του γιατί βάλλεται ο θεσμός του ΕΣΡ και μάλιστα, όταν όπως ανέφερε και στο διάστημα των 15 μηνών που είναι πρόεδρος, το ΕΣΡ κατέβαλε προσπάθειες για την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. «Με ενοχλεί» είπε ότι ένα συλλογικό όργανο στο οποίο «είμαι επικεφαλής» να δέχεται «σκληρές επιθέσεις».

Ο Βασίλης Λαμπρίδης επανέλαβε επίσης ότι η «πλησιέστερη» λύση στο αίτημα του υπουργού ήταν η λίστα μοριοδότησης που ήδη είχε στα χέρια του ο υπουργός Τύπου. Την πρόταση αυτή είχε κάνει το μέλος τους ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και είχε γίνει αποδεκτή και από τον πρόεδρο του ΕΣΡ.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα πρακτικά του κλιμακίου αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, δεν τα έχει λάβει ακόμη ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Δεν έχει επίσης γραφτεί η απόφαση της επίμαχης συνεδρίασης, αφού απουσιάζει στο εξωτερικό ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ Σπύρος Φλογαΐτης ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση στην οποία ελήφθη η απόφαση των «υποδείξεων» των ραδιοφωνικών σταθμών.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης που το ΕΣΡ αποφάσισε να υποδείξει «8» και άλλους «8» επιλαχόντες, τα κριτήρια είναι συγκεχυμένα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «κατά τη λήψη της απόφασης καταβλήθηκε προσπάθεια να ικανοποιηθεί ένα φάσμα κριτηρίων κατ' έμπνευση και από τα κριτήρια της ισχύουσας νομοθεσίας για την αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μιαν απόφαση που να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν καλύτερα», την «πολυφωνία, την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητα των ενδιαφερομένων».

Να σημειωθεί επίσης ότι οι «οκτώ» («Σφαίρα», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Σπορ», «Ρυθμός», «Ciao», «Love», «Profit», «Planet») επιλέχθηκαν χωρίς σειρά προτεραιότητας. Αντίθετα οι οκτώ επιλαχόντες επιλέχθηκαν κατά σειρά ως εξής: «Εύα», «Λάμψη», «Πόλις», «DJ», «Χρώμα», «Gold», «Δίφωνο» και «Εν Λευκώ».

Συγχρόνως ο «πόλεμος» μεταξύ των επιχειρηματιών των ραδιοφωνικών σταθμών που μπήκαν στους «8» και άλλων που έμειναν εκτός έχουν ξεκινήσει μέσα και από τις τηλεοπτικές οθόνες και από ανακοινώσεις. Ο όμιλος ALPHA βάλλει κατά του ραδιοφωνικού σταθμού «Ρυθμός» που είναι στους «οκτώ», επειδή δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί του Στάθη Τσοτσορού το «Πόλις» και «Αλφα Σπορ» έμειναν εκτός. Ο «Ρυθμός» που ανήκει στον όμιλο του ΑΝΤΕΝΝΑ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «αναρωτιόμαστε σε τι ωφελείται όλο το "αντάρτικο" από τον ALPHA. Αραγε ενδιαφέρεται για τους μικρούς και απροστάτευτους σταθμούς που κλείνουν ή για τους σταθμούς του Ομίλου του;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ