Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η «χημική» προπαγάνδα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό στρατό παρέμεινε και χτες στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Συρία αλλά και ανεβάζοντας την ένταση στο επίπεδο των ενδο-ιμπεριαλιστικών τριβών. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι και η Βρετανία, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει «περιορισμένες αλλά διαρκώς αυξανόμενες αποδείξεις» ότι έγινε κάποιου είδους χρήση χημικών όπλων και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και να ενταθεί η στήριξη προς τους αντικαθεστωτικούς. Ο γνωστός Γερουσιαστής ΜακΚέιν, έσπευσε να ζητήσει άμεση στρατιωτική επέμβαση. Ο Λευκός Οίκος που σιγοντάρει την ιδέα αυτή ταυτόχρονα ζητάει να διασταυρωθούν οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ζέεβ Ελκιν, προχώρησε, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, και υπάρχει μόνο μια λύση και αυτή είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για ν' ασφαλιστεί το οπλοστάσιο».

Η συριακή ηγεσία διέψευσε, εκ νέου, τη χρήση χημικών και επέμεινε ότι δεν της χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο. Μέρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεκντάντ δήλωνε ότι η Δαμασκός δεν έχει πρόβλημα να γίνουν σχετικές έρευνες από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε και ο ΓΓ του Οργανισμού, αλλά και η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, αυξανόταν η ένταση, εκτός από συρο-λιβανικά σύνορα και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα μετά από την προχτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο του από το Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυε τις δυνάμεις του στην περιοχή, παρά το ότι η λιβανική «Χεζμπολάχ», αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν.

Στη λιβανική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Πέμπτη και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μικάτι. Ο Μπογκντάνοφ μετέφερε στον Σουλεϊμάν επιστολή του Ρώσου Προέδρου όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες της Βηρυτού για σταθερότητα και διατυπώνεται διάθεση στήριξης στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων που συρρέουν από τη Συρία.

Τέλος, σκοτάδι επικρατεί ως προς την τύχη του Ελληνορθόδοξου και του Συρορθόδοξου Πατριάρχη Χαλεπίου, με τους οποίους κανείς δεν έχει επικοινωνήσει και δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους από την Τρίτη οπότε και αγνοούνται. Για το ζήτημα έγινε έκτακτη σύσκεψη και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις από πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες για την απελευθέρωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικρίσεις κατά της «Χεζμπολάχ» (2013-11-23 00:00:00.0)
Εκκλήσεις από τη «Χεζμπολάχ» (2013-11-21 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι ένοπλες συγκρούσεις (2012-10-23 00:00:00.0)
Καταγγελία για τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα (2010-04-24 00:00:00.0)
Τέλος πρώτης φάσης... (2005-03-18 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση (2000-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ