Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει μπίζνες με τον ... κολοσσό των απολύσεων!

Επιχαίρει για τις 150 προσλήψεις που θα κάνει η Nokia, όταν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο θα απολύσει 40.000 μέχρι το τέλος του 2013

Τις φιέστες με επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια στα αποκαΐδια των εργατικών κατακτήσεων στην Ελλάδα, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να πείσει το λαό ότι το κλίμα αντιστρέφεται και πως οι επενδύσεις των πολυεθνικών συνεπάγονται και καλυτέρευση της δικής του ζωής. Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της προσέλκυσης επενδύσεων, ο Α. Σαμαράς θα ταξιδέψει στις 15 Μάη στην Κίνα, μονοπώλια της οποίας, όπως η «Cosco», δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, ενώ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για άλλους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως τα αεροδρόμια και συνολικά οι μεταφορές.

Χτες, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν στελέχη της Φιλανδικής πολυεθνικής Nokia Siemens Networks, μαζί με τον πρέσβη της Φινλανδίας, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Α. Σαμαράς δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι μια πρωταθλήτρια της τεχνολογίας, όχι μόνο θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της -και αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ θετικό νέο- αλλά ετοιμάζεται, εκτός από τις άμεσες εκατό πενήντα προσλήψεις νέων επιστημόνων, να συμβάλλει στην ανάδειξη και στην εδραίωση της χώρας μας ως μιας στρατηγικής περιοχής. Το δικό μας παραγωγικό μοντέλο θα μπορεί να βοηθάει τέτοιου είδους μεγάλες εταιρείες, σημαντικές, που παίζουν το σύγχρονο ρόλο σήμερα στην παγκόσμια οικονομία (...) με αυτές τις επενδύσεις, θα ξεπεράσει ο τόπος μας την κρίση».

Από την πλευρά της εταιρείας, ο Μπ. Φρεντς, μέλος του ΔΣ της Nokia Siemens Network, ανέφερε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό «τις πρόσθετες επενδύσεις εδώ στην Ελλάδα» και ότι «ενδιαφερόμαστε να προσλάβουμε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα ειδικούς μηχανικούς λογισμικού και υπολογιστών (...) γιατί η δραστηριότητά μας σχετίζεται με την ενδυνάμωση του Mobile Internet στον κόσμο». Συμπληρωματικά, ο Κ. Χατζηδάκη είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις, γιατί μόνο με τις επενδύσεις θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας».

Ποια είναι η Nokia;

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Νokia είναι «σημαντική εξέλιξη» για την ίδια την πολυεθνική και την κερδοφορία της, αλλά το παράδειγμά της έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μοναδικό κριτήριο, για να κάνει ένα μονοπώλιο επενδύσεις είναι το κέρδος. Η κυβέρνηση λαθροχειρεί και προκαλεί τον λαό όταν συνδέει τα παραπάνω με τη μείωση της ανεργίας. Οι 150 προσλήψεις που ενδέχεται να κάνει η Nokia, δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό του 1,5 και πλέον εκατομμυρίου ανέργων.

Ακόμα πιο πέρα, είναι τίποτα μπροστά στις 40.000 θέσεις εργασίας που καταργεί παγκόσμια η Νokia, εφαρμόζοντας σχετικό πρόγραμμα απ' το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2013. Απολύσεις έχουν ήδη γίνει και στην Ελλάδα απ' την εταιρεία αυτή και θα συνεχιστούν ως το τέλος του χρόνου. Η Νokia, όπως και κάθε άλλη καπιταλιστική επιχείρηση, λειτουργεί με γνώμονα τα κέρδη της αλλά και τη διασφάλιση της ηγεμονικής της θέσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών παγκόσμια.

Επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ το λαό, ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος το ξεπέρασμα της κρίσης θα τον βρει ισοπεδωμένο. Οτι στην αναιμική ανάκαμψη, όποτε αυτή προκύψει, θα είναι αδύνατον να αποκατασταθεί η καταστροφή εργατικής δύναμης που θα έχει συντελεστεί και όσοι βρουν δουλειά θα αμείβονται με ψίχουλα, θα απασχολούνται με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, δίχως ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματα.

Είναι αδήριτη η ανάγκη ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελός του πρέπει να βγει αποφασιστικά στο προσκήνιο, να οργανώσει και να αναπτύξει την πάλη του στην κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της οικοδόμησης της δικής του εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ