Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδράσεις για τη ρατσιστική ασχήμια της Χρυσής Αυγής

Τη διάθεση αίματος με αυστηρώς ιατρικά και όχι φυλετικά ή εθνικά κριτήρια υπενθυμίζει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη με έγγραφό της προς τις αιμοδοσίες της χώρας, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη -για σήμερα- ρατσιστική ασχήμια της Χρυσής Αυγής να οργανώσει πανελλήνια μέρα αιμοδοσίας για «αίμα μόνο για Ελληνες».

Σε έγγραφό της προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, η Φωτεινή Σκοπούλη αναφέρει ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις αιμοδοσίες της χώρας ότι ο κάθε αιμοδότης είναι ελεύθερος να δώσει αίμα εφόσον εξασφαλιστούν οι καθαρά ιατρικές προϋποθέσεις. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε αιμοδότη ότι το αίμα που θα δώσει θα διατεθεί σε όποιον το χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια και όχι εθνικά ή φυλετικά».

Ηδη, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) ζήτησε -και πέτυχε τη δέσμευση απ' τη Διοίκηση του νοσοκομείου- ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει η υφυπουργός στην εγκύκλιό της.

Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της για το ρατσιστικό εγχείρημα της Χρυσής Αυγής τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας». Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις «δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας». Τέλος, καλεί κάθε γιατρό «να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».

  • Με ανακοίνωσή τους, οι αυτοαποκαλούμενοι «Ελληνες γιατροί», φαιστοειδή της Χρυσής Αυγής από τη μια τα μαζεύουν («Η Χρυσή Αυγή σέβεται απόλυτα τόσο τις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΣΥ που αποφασίζουν κάθε φορά για την χορήγηση, όσο και την υπηρεσία αιμοδοσίας που είναι αρμόδια κατά νόμο για τη διακίνηση του αίματος. Ούτε επιθυμεί ούτε έχει πρόθεση να υποκαταστήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες»), από την άλλη εμμέσως απειλούν γιατρούς και νοσηλευτές που αντιστέκονται στις χιτλερικού τύπου μεθοδεύσεις τους: «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση διαπράττει το πειθαρχικό παράπτωμα της παραβίασης καθήκοντος (...)».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ (2020-03-07 00:00:00.0)
Τα σωματεία να αποτρέψουν τη Χρυσαυγίτικη καπηλεία (2013-04-26 00:00:00.0)
Οξύτατες αντιδράσεις από γιατρούς - νοσηλευτές (2013-04-25 00:00:00.0)
Μειώνεται η εισαγωγή αίματος (2013-02-27 00:00:00.0)
Λιγοστεύουν τα αποθέματα αίματος (2010-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ