Σάββατο 4 Μάη 2013 - Κυριακή 5 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η τέχνη των συνδυασμών

(α' μέρος)

Συνδυασμός είναι η συνεργασία δύο ή περισσότερων κομματιών που κατά τη διάρκεια του μέσου της παρτίδας «ανακαλύπτουν» κάποιες αδυναμίες του αντιπάλου (καθυστέρηση του Ροκέ, κακή τοποθέτηση ή απροστάτευτα κομμάτια), όπου στη συνέχεια εμφανίζονται και τα στοιχεία που έχει αναδείξει η πρακτική εξάσκηση. Τα στοιχεία αυτά είναι η απομάκρυνση, το άνοιγμα γραμμών - συμπεριλαμβανομένων και των διαγωνίων, - το κάρφωμα, η αποκάλυψη, το πιρούνι, διπλό σαχ, καθοδήγηση κ.ά.

Υπάρχουν συνδυασμοί με λίγες κινήσεις και άλλοι με πολλές, άλλοι συνδυασμοί είναι για την επίτευξη του ματ, ενώ υπάρχουν και συνδυασμοί για στρατηγικές θέσεις ή για κέρδος υλικού.

Ο συνδυασμός που θα δούμε στη θέση του διαγράμματος είναι πολλών κινήσεων και αποτελεί μια πολύ καλή εξάσκηση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους στο μέτρημα και να «βλέπουν» καθαρά τη θέση χωρίς να κινούν τα κομμάτια!

Οι θυσίες είναι αναπόφευκτες, ακόμα και της Β των λευκών γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και καλό μέτρημα διαφορετικά όλα θα πέσουν στο κενό. Δεν θυσιάζουμε υλικό, αν δεν έχουμε ολοκληρώσει νοερά το συνδυασμό που θα μας έχει δώσει ματ ή αν δεν έχουμε πάρει πίσω πολλαπλάσιο υλικό. Εδώ τα μαύρα έπαιξαν 1... Ια5 και ο λευκός απάντησε με 2. δε6! Ιβ3 3. εζ7+ Ρδ7 4. ε6+ Ργ6 5. Ιε5+ Ρβ5 6. Αγ4+ Ρα5 7. Αβ4+ Ρα4 8. αβ3++ ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ