Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Οι τουριστικοί πράκτορες θα αποφασίζουν...

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά

Eurokinissi

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά
Αναβάθμιση της εμπλοκής του κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς -προς όφελός του φυσικά- συνιστά η επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην υπουργείο Πολιτισμού) για την «επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους».

Η επιτροπή, σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, «είχε συμφωνηθεί με τον Πρόεδρο της HATTA (σ.σ. ο σύνδεσμος των τουριστικών πρακτόρων) κ. Γιώργο Τελώνη και τους εκπρόσωπους των τουριστικών πρακτόρων» και συμμετέχουν σε αυτήν τόσο ο πρόεδρος της HATTA και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας(!) όσο και στελέχη του υπουργείου.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη όπου «συμφωνήθηκαν οι τρόποι προληπτικής παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους». Επίσης, «διασφαλίστηκε ότι μετά το Πάσχα, το ωράριο λειτουργίας στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους προκειμένου να μην παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των τουριστών που επιθυμούν να τους επισκεφθούν εκτός κανονικού ωραρίου, το ωράριο λειτουργίας τους θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης που θα έχει προηγηθεί μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων, για τον ακριβή χρόνο που θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις».

Ετσι η κυβέρνηση παραχωρεί, ουσιαστικά, στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στον τουρισμό, να αποφασίζουν πότε «βολεύει» τα μονοπώλια του χώρου να ανοιγοκλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία!

Μάλιστα, η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες «και εκτάκτως όποτε παρίσταται ανάγκη, ώστε να προλαμβάνεται κάθε δυσλειτουργία», με τον υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι «να μη ματαιωθεί καμία προγραμματισμένη επίσκεψη τουριστών στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και ασυνέπειας, που κατά το παρελθόν έχουν εκθέσει τη χώρα». Ο ίδιος θεωρεί αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη ως «προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό και παράλληλα να συμβάλλουμε με το πολιτιστικό μας απόθεμα στην ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο, το Μάιο του 2012, ο HATTA ευχαριστούσε την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΠΑΣΟΚ) για το «ενδιαφέρον» της, απαιτώντας «ευέλικτες ρυθμίσεις στο ωράριο», «αξιοποίηση του οκταώρου απασχόλησης του προσωπικού», το «προσλαμβανόμενο προσωπικό να ασχολείται αποκλειστικά με τη φύλαξη και γενικότερα να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού» και «να οριοθετηθούν αυστηρά οι θέσεις εργασίας σε κάθε χώρο, ώστε να γίνεται οικονομία ανθρώπινων πόρων»!!!

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι συνέχεια της θεσμικής αναβάθμισης της εμπλοκής του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά που προωθήθηκε με αποφάσεις όπως αυτή του 2006 (ΝΔ) οπότε στο Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ διορίστηκαν -βάσει νόμου του ΠΑΣΟΚ- εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Ενώ, το 2008 (ΝΔ) στο Συμβούλιο Χορηγιών του ΥΠΠΟ διορίστηκαν πάλι εκπρόσωποι του τραπεζικού και άλλου επιχειρηματικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ