Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καυγάς για τα οικονομικά με γενικότερες προεκτάσεις

Συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη, για τα δάνεια ύψους 116,5 εκ. ευρώ

Σε πόλεμο χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η υπόθεση με τα οικονομικά του κόμματος, ενώ γίνεται προσπάθεια να ανοίξει συνολικά το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, με στόχο τη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Η διαμάχη Βενιζέλου - Παπανδρέου αποτελεί ταυτόχρονα αντανάκλαση των διεργασιών στην αναπαλαίωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης των Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου την Τρίτη στη Βουλή. Ηδη με εντολή του Ε. Βενιζέλου τα οικονομικά του κόμματος ελέγχουν έξι εταιρείες, προκειμένου να διαπιστωθεί -όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ- πώς προέκυψε «η μαύρη τρύπα στα ταμεία». Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο δανεισμός έφτασε τα 116,5 εκ. ευρώ την περίοδο 2003 - 2011, ενώ η ετήσια κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες.

Στελέχη της πλευράς Παπανδρέου υποδείκνυαν με νόημα ότι ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να ζητήσει διερεύνηση των οικονομικών και για την περίοδο της προεδρίας του Κ. Σημίτη, κατά την οποία είχε αποκαλυφθεί η εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ από τις μίζες της «Ζήμενς».

Μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων, δηλώσεων και διαρροών από τις δύο πλευρές που πυροδότησαν νέο κύκλο έντασης. Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα φέρει το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών (αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες) στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου «να υπάρξουν αποφάσεις και να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν παρατυπίες».

Με ανακοίνωσή του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά τη περίοδο της προεδρίας μου» και σημείωσε: «Σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ