Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση και τα αντιλαϊκά μέτρα

Εξελίξεις δρομολογούνται και στο Κυπριακό, με συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου στις 29 Μάη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα αντιλαϊκά μέτρα που εμπεριέχονται στη δανειακή σύμβαση και τους «μνημονιακούς» νόμους, ψηφίστηκαν την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά. Υπέρ του μνημονίου ψήφισαν το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ κατά τάχθηκαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Απόρροια της δανειακής σύμβασης είναι και το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σε συνολικό ποσοστό που φτάνει τελικά το 60% και η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, με ολέθρια αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων τα αποθεματικά θα υποστούν απώλειες ίσες με το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς καμία πρόνοια για τα λεφτά των εργαζομένων. Το μνημόνιο προβλέπει ακόμα την επιβολή και νέων μέτρων, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα.

Πριν την έγκριση της δανειακής σύμβασης, η Ολομέλεια του Κυπριακού Κοινοβουλίου προχώρησε στην υιοθέτηση σειράς αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων που αφορούν νέα μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση του φόρου ακινήτων και αλλαγές στις παροχές της δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες για να δικαιούται κάποιος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να φορολογείται και να καταβάλλει για τρία χρονιά εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επίσης, εγκρίθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει εισαγωγή εισφοράς 1,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους και αύξηση των τελών στα δημόσια νοσοκομεία τόσο για τις πρώτες βοήθειες, όσο και για φάρμακα και για ιατρικές εξετάσεις. Την ώρα της ψηφοφορίας, έξω από την Κυπριακή Βουλή πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στη διαχείριση της κρίσης, συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ερογλου και Αναστασιάδης έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 29 Μάη, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να δώσει στον Κύπριο Πρόεδρο οδικό χάρτη, στον οποίο θα περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα για τη λύση του Κυπριακού και πρόβλεψη για τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Ντ. Ερογλου, στην επιβολή χρονοδιαγράμματος συμφωνεί και ο Α. Ντάουνερ. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εμφανίζεται να συντάσσεται με τις θέσεις της Αγκυρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ως βάσης λύσης του Κυπριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετέφερε στον Ν. Αναστασιάδη τα όσα λέχθηκαν στην Αγκυρα, τα οποία «προφανώς ελπίζουμε ότι θα είναι μέρος μίας βοηθητικής δυναμικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ