Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νομοθετήθηκε η μακροχρόνια λιτότητα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το σχέδιο για την επιμήκυνση χρονικά των μέτρων λιτότητας και πέραν της δήθεν εξόδου από το «μνημόνιο» το 2014 υιοθέτησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Πλέον το πρόσχημα του «επιβεβλημένου μνημονίου» μετατρέπεται σε φόβους ότι ενδεχομένως η Πορτογαλία μπορεί και να μην κατορθώσει να επιτύχει το «πρόγραμμα διάσωσης» και να μην αποφύγει «μία δεύτερη διάσωση». Ετσι υιοθετεί εκ των προτέρων μέτρα... Πρόκειται για «προληπτικό χτύπημα» πάντα με τον ίδιο στόχο τη μετακύλιση του βάρους της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος των μονοπωλίων.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, τιτλοφορείται «Εγγραφο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-17». Περιλαμβάνει δε δραστικές περαιτέρω περικοπές και νέα μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία, μέτρα που θεωρούνται «ισοδύναμα» όπως λένε συχνά οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων με τα μέτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά προσφάτως από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης θεωρείται ότι είναι η μείωση των κρατικών δαπανών άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας. Η κυβέρνηση με τον «μπαμπούλα» της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ από την τρόικα προσπαθεί να καλλιεργήσει το κλίμα, ώστε να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του πορτογαλικού λαού το νέο πακέτο των μέτρων. Ετσι προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και τις κοινωνικές παροχές φέτος ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων την πρώτη διετία, και επιπροσθέτως 700 εκατομμύρια για το 2015 και 1,2 δισεκατομμυρίων για το 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times». Επίσης, προβλέπονται σειρά αυξήσεων στη φορολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ