Σάββατο 4 Μάη 2013 - Κυριακή 5 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
9 ΜΑΗ
Την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τιμά η ΟΓΕ

Κάλεσμα να μάθουν και να μεταδώσουν την ιστορική αλήθεια για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική νίκη των Λαών, να υψώσουν τείχος απέναντι στην προσπάθεια να διαστρεβλωθεί το περιεχόμενο της 9ης Μάη, να αντιπαλέψουν τη σύγχρονη έκφραση του φασισμού και του ναζισμού, με τη Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά μορφώματα, να συμμετέχουν στους σημερινούς αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες τους, απευθύνει στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η ΟΓΕ. Για το σκοπό αυτό, και με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 68 χρόνων από την 9η Μάη του 1945, η ΟΓΕ έχει επεξεργαστεί υλικό με βάση το οποίο οι Σύλλογοι και οι Ομάδες οργανώνουν συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Σε παρουσίαση του βιβλίου της Δ. Πέτρουλα «Που 'ναι η μάνα σου μωρή» θα προχωρήσει ο Σύλλογος της ΟΓΕ στα Τρίκαλα την Πέμπτη 9 Μάη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, ενώ αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει και από το Σύλλογο της Καρδίτσας. Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος της Σταυρούπολης θα προχωρήσει σε εκδήλωση, με θέμα το φασισμό το Σάββατο 11 Μάη, ενώ εκδηλώσεις προγραμματίζουν και άλλοι σύλλογοι, όπως του 5ου διαμερίσματος και της Καλαμαριάς. Στο Μπλόκο της Κοκκινιάς θα γίνει η εκδήλωση του Συλλόγου της Νίκαιας, την Τετάρτη 15 Μάη, τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη και τη συμβολή του ελληνικού λαού σε αυτή. Ακόμα, ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 18 Μάη, στις 9 το βράδυ στο περιβολάκι της Αγ. Σοφίας, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του συλλόγου.

Οσον αφορά το νόημα και το περιεχόμενο της 9ης Μάη, η ΟΓΕ υπογραμμίζει:

«Η άσβεστη μνήμη της μέρας αυτής είναι τιμή:

  • Για όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι και για όσους αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία.
  • Για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πάλεψαν με τ' όπλο ή με την προκήρυξη, για εκείνους που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, για όσους έδωσαν μάχες για την οργάνωση της επιβίωσης του λαού.
  • Για όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και τα σαμποτάζ.
  • Για τους ανώνυμους μαχητές και μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του ιμπεριαλιστικού άξονα Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους.
  • Για τους νεκρούς από πείνα, για τα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου και κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης».
Νίκη των λαών

«Την Πρωτομαγιά του 1945, η κόκκινη σημαία του λαϊκού στρατού της Σοβιετικής Ενωσης -του Κόκκινου Στρατού- κυμάτιζε περήφανα στη Γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ)! Η Πρωτομαγιά, παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών αγώνων, σηματοδότησε και τη συντριβή του φασισμού, που είναι ακραίο αλλά όχι ασυνήθιστο καταφύγιο του καπιταλισμού, όταν δυσκολεύεται να επιβληθεί κοινοβουλευτικά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων με ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων. Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Μάη η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε!», αναφέρει η ΟΓΕ.

Ακόμα, υπογραμμίζει ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης αυτής, επισημαίνει το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης: «Η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη λαϊκή Αντιφασιστική Νίκη ήταν ανυπολόγιστη. Πάνω από 20 εκατομμύρια νεκροί, χιλιάδες πόλεις και χωριά κατεστραμμένα ήταν το τίμημα της περήφανης στάσης του σοβιετικού λαού. Λυσσαλέα αποδείχτηκε η αντίσταση στη ναζιστική επίθεση που έπληξε ένα φιλειρηνικό λαό, ενώ πραγματοποιούσε το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χτίζοντας το μέλλον του με απέραντο μόχθο. Ρημαγμένη βρέθηκε μεταπολεμικά και η οικονομία της χώρας. Ο σοβιετικός λαός αγωνίστηκε με αυτοθυσία -όχι μόνο στα χώματά του- για την υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. Με την ίδια αυτοθυσία έδωσε το «παρών» και στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του μετά τον πόλεμο».

Τη δική τους ξεχωριστή συμβολή είχαν στην τιτάνια μάχη που έδωσε ο σοβιετικός λαός και οι γυναίκες: «Οι γυναίκες πάλεψαν με αυταπάρνηση σε κάθε μετερίζι αγώνα, προκειμένου να ενισχύσουν το αξιόμαχο της σοβιετικής τους πατρίδας. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έπιασαν δουλειά στα εργοστάσια, αντικαθιστώντας στην παραγωγή τους άντρες που πολεμούσαν στο μέτωπο. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες στα κολχόζ απέκτησαν τη θέση της οδηγού και της μηχανικού. Πάνω από 200.000 γυναίκες έγιναν υπεύθυνες συνεργείων και πρόεδροι κολχόζ. 1.000.000 γυναίκες πήραν μέρος στις μάχες και στα αντάρτικα τμήματα μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού. Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών οφείλει πολλά στους Σοβιετικούς μαχητές και μαχήτριες, στους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, των μεγάλων λαϊκών ιδανικών και της ειρήνης, σα γνήσιοι διεθνιστές».

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των γυναικών στις πολιορκημένες πόλεις του Λένινγκραντ και της Μόσχας, που συνέβαλαν στα οχυρωματικά έργα και στην άμυνα, στην περίθαλψη των τραυματιών, στη φροντίδα των παιδιών που έμεναν ορφανά. Θρυλικό είναι το όνομα της Ζόγια, της μαθήτριας από τη Μόσχα που πήρε μέρος στην αντίσταση, συνελήφθη από τους Ναζί, βασανίστηκε και τελικά εκτελέστηκε, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Επίσης, σημαντική συμβολή είχαν τα αντάρτικα κινήματα που αναπτύχθηκαν σε μια σειρά χώρες, στην Ελλάδα με την ηρωική δράση του λαού μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Χρέος να μάθουμε και να μεταδώσουμε την αλήθεια

«Ας μην επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της μέρας αυτής!», προτρέπει τις γυναίκες η ΟΓΕ και στο υλικό της αναφέρει ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα της προσπάθειας παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας: «Στο στρατόπεδο του Αουσβιτς μπήκε ο Κόκκινος Στρατός και όχι οι Αμερικανοί, όπως ισχυρίζεται πασίγνωστη (τιμημένη με Οσκαρ) ταινία.

Η παράδοση της πόλης του Βερολίνου δεν έγινε «στους Συμμάχους», όπως γράφει το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου αλλά στο σοβιετικό στρατό. Ο Χίτλερ δεν ήταν μανιακός, όπως υποστηρίζεται από όσους θέλουν να αθωώσουν τις μεθοδεύσεις των αστών που τον πριμοδότησαν για το συμφέρον τους, ούτε νοιαζόταν για το καλό του λαού της Γερμανίας, τον οποίο βαθύτατα περιφρονούσε».

Ακόμα αναφέρεται στην προκλητική προσπάθεια της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της να μετατρέψουν τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σε «μέρα της Ευρώπης»: «Η 9η Μάη να μη γίνει ποτέ στη συνείδηση των λαών "Μέρα της Ευρώπης", όπως ανακηρύχτηκε από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση για να σβηστεί η ιστορική μνήμη.

Ο φασισμός και ο πόλεμος γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου. Οσο θα υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πρόκειται να εκλείψουν. Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν πρωτοστατήσει στους σύγχρονους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Μάλι. Ομως οι λαοί, παρά τις προσπάθειες των καταπιεστών τους, δεν πρόκειται να ξεχάσουν! Και θα αγωνιστούν, ο κάθε λαός πρώτα απ' όλα για τη χώρα του, για να εξαφανίσουν την ύπαρξη κάθε οικονομικού συμφέροντος και κάθε εξουσίας που τους βλάπτει, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους και αλλάζοντας τα πάντα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Σήμερα, κάθε γυναίκα από λαϊκή οικογένεια, κάθε μάνα που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της έχει χρέος να μάθει και να μεταδώσει την αλήθεια για την Ιστορία. Να αντιπαλέψει τη σύγχρονη προπαγάνδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων».

Τέλος, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, θυμίζοντας τα λόγια του Μπ. Μπρεχτ από το έργο του «Η άνοδος του Αρθούρου Ουί»: «...Και σεις, να μάθετε να βλέπετε κι όχι να χαζεύετε. Πρέπει να ενεργείτε κι όχι να λέτε λόγια. Αυτό το τέρας μια φορά κόντεψε να κυβερνήσει τον κόσμο. Οι λαοί είχαν ναρκωθεί, αλλά τώρα ας μη βιαστούμε να τραγουδήσουμε τη νίκη. Η κοιλιά απ' όπου γεννήθηκε είναι ακόμα γόνιμη».


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


ΣΕΛ.  16
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού (2013-06-26 00:00:00.0)
Παλεύουμε για την τελική δικαίωση (2007-05-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη (2007-05-05 00:00:00.0)
Σήμερα εκδήλωση στη Χαλκίδα (2005-05-27 00:00:00.0)
Δραστηριότητες του ΚΜΕ (1997-05-10 00:00:00.0)
Δραστηριότητες του ΚΜΕ (1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ