Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στόχος η ταχύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου

Το ν/σ έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (αλλαγές στις οργανικές μονάδες και στις θέσεις προσωπικού) με τη διαδικασία ενός απλού Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος να αποκτήσει το αστικό κράτος τη δυνατότητα ταχύτερης προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι προβλέψεις για τη στοχοθεσία των προϊσταμένων όλων των επιπέδων.

Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται ότι η δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων. Ετσι, μεταξύ άλλων, το ν/σ ερχεται να διευκολύνει τις αστικές κυβερνήσεις να κάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στο δεύτερο άρθρο ορίζεται ότι προϊστάμενοι (από γενική διεύθυνση έως αυτοτελές γραφείο) μπορούν να γίνουν όσοι υπάλληλοι «δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους». Ιδιαίτερα για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικών μονάδων προβλέπεται ότι «υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας» και σε «περίπτωση προφανούς απόκλισης» μπορεί να αποφασιστεί η «πρόωρη λήξη της θητείας τους».

Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που αυστηροποιούν τη διαδικασία παροχής αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, καταργείται η δυνατότητα ο υπάλληλος να παίρνει με υπεύθυνη δήλωσή του αναρρωτική άδεια έως δύο μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερο από τέσσερις μέρες το χρόνο κλπ. Τέτοιες διατάξεις πρέπει να συνδεθούν με τις ήδη ψηφισθείσες διατάξεις που μέσω του πειθαρχικού κώδικα εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ