Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ούτε ρούπι χωρίς τις «ενισχύσεις» που πληρώνει ο λαός

Στη τελική ευθεία οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ύψους 27,5 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ), με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι να καλύπτεται από τις διακρατικές ενισχύσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), οι οποίες θα διοχετευθούν στους τραπεζίτες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα φορτωθούν σαν δημόσιο χρέος στις πλάτες του λαού.

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τις διακρατικές ενισχύσεις με ποσά ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι επιχειρούν να συγκεντρώσουν από τους σημερινούς μετόχους και την επιχειρηματική πιάτσα τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων, προκειμένου να καλύψουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή.

Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γύρω από αυτό εξελίσσονται τα επιχειρηματικά παζάρια και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι οξύνονται και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να βγουν ταυτόχρονα στην ντόπια και διεθνή επιχειρηματική πιάτσα, προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Εθνικής Τράπεζα φτάνει στα 9,75 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιχειρήσει να καλύψει το 12%. Περίπου στα ίδια επίπεδα (τουλάχιστον 10%) διαμορφώνονται και οι προσδοκίες των τραπεζιτών της «Αλφα» και της «Πειραιώς» και σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να καλύπτονται από το «ενδιαφέρον» διαφόρων λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών». Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλφα φτάνει στα 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 4,57 δισ. θα διοχετευθούν από το ΤΧΣ. Ακόμη 550 εκατ. θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, ποσά τα οποία έχουν εγγυηθεί να τα καλύψουν διάφοροι θεσμικοί μεγαλορεντιέρηδες των διεθνών χρηματαγορών.

Κίνητρο για τους εμφανιζόμενους «επενδυτές» είναι τα δικαιώματα μελλοντικής ανάκτησης των μετοχών («Warrants»), τα οποία μετά την ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» θα αποτελέσουν το νέο αντικείμενο του καθημερινού τζόγου στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συνολικά, οι «ανάγκες» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ. Ούτε ρούπι δε θα μπορούσαν να κάνουν οι τραπεζίτες χωρίς τον πακτωλό με τις κρατικές ενισχύσεις που λεηλάτησαν στο τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα ποσά που μοιράστηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 176 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουν να περιμένουν και πρόσθετα πακέτα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Η πρόκληση και ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό, βρίσκουν συνέχεια στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Γιούρογκρουπ στις 13 Μάη. Ο προγραμματισμός συνδέεται με το γεγονός ότι στις 20 Μάη λήγουν και αποπληρώνονται από τη συγκυβέρνηση στο σημερινό κάτοχό τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ