Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρωτιά για την αστική τάξη της Ελλάδας

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Σόφιας, οι μεγαλύτερες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του 2013 προήλθαν από την Ελλάδα και έφτασαν τα 9,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (7,9 εκατ. ευρώ), η Ρωσία (6,7 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ). Κι αυτό σε μια περίοδο (δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2013) που οι ΑΞΕ στη Βουλγαρία κατέγραψαν πτώση περίπου 92% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 40,3 εκατ. ευρώ (0,1% του ΑΕΠ), έναντι 524,3 εκατ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κάμψη σημείωσαν και οι βουλγαρικές επενδύσεις στο εξωτερικό, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του 2013 περιορίστηκαν σε 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ισοδυναμούσαν με 23,8 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχει για τη βουλγάρικη οικονομία η κρίση στην Ευρωζώνη. Επαληθεύουν ταυτόχρονα ότι η αστική τάξη της Ελλάδας, παρά την κρίση στη χώρα μας, συνεχίζει να επενδύει κεφάλαια σε χώρες όπου προσδοκά μεγαλύτερες αποδόσεις, κρατώντας μάλιστα και τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά τις ΑΞΕ στη Βουλγαρία.

Αντίστοιχες είναι οι επιδόσεις της και σε ό,τι αφορά τις άλλες όμορες χώρες της Βαλκανικής, τις οποίες, οι ντόπιες μεγαλοεπιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περίπου σαν «ζωτικό τους χώρο», με δεδομένη και τη θέση της ντόπιας αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ