Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση του αγώνα

Το άνοιγμα της συζήτησης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού, με στόχο την ανάσχεση της νέας επίθεσης και την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων, υπηρετεί η συνάντηση που θα γίνει στις 13 Μάη μεταξύ του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και εκπροσώπων όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συνάντηση επισημαίνεται ότι «η επίθεση των τελευταίων χρόνων στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανασφάλεια και τα ασφαλιστικά Ταμεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» και πως σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προβάλλει την απαίτηση: «Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Κανένας συνταξιούχος αβοήθητος».

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του Κόμματος που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της πάλης.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει το Φλεβάρη του 2010, όταν βρίσκονταν προ των πυλών οι αντιασφαλιστικοί νόμοι 3863 και 3865, τις συνέπειες των οποίων δεν έχουμε ακόμα βιώσει στο σύνολό τους.

Με τους συγκεκριμένους νόμους καταργούνταν η κατώτατη σύνταξη, των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και μέχρι 900 ευρώ, ανάλογα με το Ταμείο, αυξανόταν η μέση ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη μέχρι το 2015, αίρονταν και οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, άνοιγε ο δρόμος στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σήμανε συναγερμό ξεκινώντας εκστρατεία «για την ενημέρωση των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου», υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ και τότε είχε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. και που ενδεικτικά περιείχε τα εξής: «Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους. Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύστημα Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την Πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας». Ενώ τόνιζε «τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηρίζουν το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, το οποίο προώθησε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικές που έπληξαν τα θεμέλια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης», τονίζοντας την ανάγκη «να γίνει καθολικό αίτημα η απόσυρση άμεσα των σχεδίων της κυβέρνησης και να δυναμώσει η πάλη για ένα σύγχρονο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Η γήρανση, σύμφωνα με τους "ειδικούς" του υπουργείου, είναι "κόστος", αφού η επίκληση των ελλειμμάτων είναι η μόνιμη επωδός για τη χορήγηση των συντάξεων πείνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ