Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Επιβεβαιώθηκε η δικομματική συναίνεση

Με τη συμμετοχή μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (ψήφισαν 280), έγινε η ψηφοφορία για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις και στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγκρίθηκαν από κοινού, επιβεβαιώνοντας, έτσι, το δικομματικό κλίμα συναίνεσης που επικράτησε στην αναθεώρηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το άρθρο 28 παράγραφοι 2 και 3 με την ερμηνευτική του δήλωση για τη συνταγματική κατοχύρωση της συμμετοχής της χώρας μας στην «ευρωπαϊκή ενοποίηση», που δένει χειροπόδαρα οποιαδήποτε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση, ψηφίστηκε από 275 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας ήταν και η υπερψήφιση με 166 ψήφους της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, που οδηγεί σε επαγγελματοποίηση της πολιτικής δράσης. Την πρόταση ψήφισαν και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, παρά την αντίθετη επίσημη θέση του κόμματος.

Οπως αναμενόταν, ψηφίστηκαν οι διατάξεις για την καταστροφή των δασών, για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ενώ δε συγκέντρωσε τις απαραίτητες 180 ψήφους (πήρε 155) η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι μένει η σημερινή.

Απορρίφθηκε η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 28 παράγραφος 1 (πήρε 150 ψήφους και χρειάζονταν 180) και έτσι παραμένει σε ισχύ η σημερινή διάταξη, σύμφωνα με την οποία «η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας». Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να απαλειφθεί η συγκεκριμένη αναφορά.

Επίσης δεν πέρασε η διάταξη για μείωση των διεθνών συμβάσεων, που θα κυρώνονται με νόμο (άρθρο 39 παρ. 2), αφού πήρε 147 ψήφους και χρειαζόταν 180. Τις ίδιες ψήφους χρειαζόταν και το άρθρο 80 παρ. 1, με το οποίο στερούνταν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα να διεκδικούν και να κερδίζουν δικαστικά αυξήσεις στις αποδοχές τους, αλλά απορρίφθηκε, αφού συγκέντρωσε μόνο 158 ψήφους.

Η μία και μοναδική τροπολογία της ΝΔ που ψηφίστηκε (πήρε 153 ψήφους) αναφέρεται στο νόμιμο πληθυσμό μίας περιφέρειας, ο οποίος «προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ